مأموریت مارس ۲۰۲۰ که برای کاوش سطح مریخ و جستوجوی نشانههای حیات برنامهریزی شده است، دیروز با فرود موفق مریخنورد استقامت، رسما فعالیت خود در سیارهی سرخ را آغاز کرد و اولین تصاویر کاوشگر “استقامت” از سطح مریخ همراه با ویدئو توسط ناسا دریافت شد. کاوشگر استقامت پنجشنبه ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۰ (نهم مرداد ۱۳۹۹) زمین را به مقصد مریخ ترک کرده بود.
تیم مأموریت مارس ۲۰۲۰ فرود موفقیتآمیز مریخنورد «استقامت» (Perseverance) بر سطح مریخ را تأیید کرد تا فصل جدیدی در کاوش این سیارهی شگفتانگیز آغاز شود. فرآیند ورود به جو تقرب و فرود در ۱۸ فوریه ساعت ۱۵:۴۸ منطقهی زمانی شرقی (۱ اسفند ساعت ۰۰:۱۸ به وقت تهران) آغاز شده بود تا تیم مأموریت و علاقهمندان ۷ دقیقهی دلهرهآور را پیش رو داشته باشند.
استقامت بزرگترین و پیچیدهترین کاوشگری است که تاکنون به سیاره مریخ ارسال شده و قرار است یک ماموریت ۲ ساله را برای جستجوی علایم حیات و آماده سازی مقدمات برای دیدارهای آتی انسانها بر سطح این سیاره سرخ آغاز کند.
«استقامت» از هفت ابزار خود برای توصیف سطح دهانه «جزرو» در نزدیکی خط استوای مریخ و جست و جوی نشانههایی از حیات باستانی در مریخ در شعاع ۴۵ کیلومتری سنگهای این دهانه که میلیاردها سال پیش میزبان یک دریاچه و یک دلتای رودخانهای بوده است، استفاده خواهد کرد.
این ربات ۶ چرخ همچنین چند نمونه از مکانهای قابل مطالعه و امیدوارکننده جمعآوری و ذخیره می کند. این نمونهها سپس در عملیاتی که توسط ناسا و سازمان فضایی اروپا انجام خواهد شد، به زمین منتقل میشوند و محققان در آزمایشگاههای سراسر جهان آنها را با جزییات کامل و به دنبال نشانههایی از زندگی و سرنخهایی در مورد تاریخ تکامل سیاره سرخ در آنها بررسی میکنند.
با رسیدن پشتکار به مریخ سومین و آخرین مأموریت مریخی اعزام شده در سال ۲۰۲۰ هم با موفقیت به این سیاره دست یافت. پیش از این مدارگرد «امید» (مبسار الأمل) امارات و کاوشگر «تیانون-۱» (Tianwen-1) چین که شامل مدارگرد، سطحنشین و مریخنورد است به مدار مریخ رسیده بودند. طبق برنامهریزی فرود چین بر روی مریخ در ماههای آینده انجام خواهد شد.
بدین ترتیب پس از حدود ۷ ماه در راه بودن و طی حدود ۲۰۲ میلیون کیلومتر، اکنون پشتکار به مریخ رسیده است و میکوشد تا نشانههایی از حیات باستانی را در دهانهی «جزرو» (Jezero) که بررسیها نشان میدهد در گذشته یک دریاچه بوده است، بررسی کند.