استراتژی برند از مفاهیم پیچیدهای است که تعریف دقیقی از آن وجود ندارد. در بسیاری از مواقع استراتژی به جای هویت برند به کار گرفته میشود. در حقیقت استراتژی برند یک سند رسمی است که در آن به مراحل مختلف ایجاد، توسعه و مدیریت یک کسب و کار اشاره شده است. توجه داشته باشیم که جمع کردن چند ایده و طراحی یک لوگو استراتژی برندینگ نیست.
استراتژی برند چیست؟
مفهوم استراتژی برند یا استراتژی توسعه برند را میتوان یک برنامه بلندمدت دانست که در آن مسیر دستیابی به اهداف یک کسب وکار تعیین شده است. استراتژی به کسب و کارها کمک میکند تا بتوانند مصرفکنندگان را به سمت استفاده از محصولات یا خدمات یک برند سوق دهند.
انواع برند
در طراحی استراتژی برند باید به نوع برندینگ نیز توجه داشته باشیم:
- برند شخصی: که در آن فرد سعی میکند به معرفی تواناییها و ظرفیتهای شخصی خود بپردازد.
- برندینگ محصول: در این نوع از برندسازی سعی داریم با طراحی استراتژی برند به توسعه و فروش یک محصول کمک کنیم.
- برندسازی شرکتی: سعی در معرفی خدمات و توانمندیهای یک برند شرکتی به مشتریان خود داریم.
- معرفی برند خدمت: مشابه برندینگ محصول است با این تفاوت که یک خدمت به مخاطبان معرفی میشود.
- برندینگ مشارکتی: که در آن سعی میشود در کنار برند اصلی به توسعه یک برند دیگر پرداخته شود.
- دیجیتال برندینگ: به استفاده از ابزارهای دیجیتال برای توسعه یک برند گفته میشود. تقریبا میتوان گفت که امروزه در طراحی استراتژی برند به برندینگ دیجیتال اهمیت زیادی داده میشود.
بزرگترین اشتباه درباره استراتژی برند
اجازه بدهید تا بزرگترین تصور غلط درباره استراتژی را بررسی کنیم:
استراتژی برند؛ تولید محصول، پالت رنگ، طراحی لوگو، طراحی وب سایت یا حتی انتخاب نام برند است.
جمله فوق یک تصور اشتباه است. اگر چه عناصری که در بالا از آنها نام بردیم در موفقیت استراتژی برند تاثیرگذار هستند امّا تشکیل دهنده آن نیستند. استراتژی چیزی فراتر از این موارد است. برند چیزی کاملا ناملموس است، به همین دلیل درک درست از استراتژی برند کار سادهای برای بسیاری از افراد نخواهد بود.
ناملموس بودن ویژگیهای یک برند مهمترین عامل برای تمایز کسب و کارهای موفق از بیزینسهای شکست خورده است.
ابعاد استراتژی برندسازی
یک استراتژی برند حول عناصر نامشهودی در طول زمان شکل میگیرد:
- آگاهی از برند(Brand Awareness): هر کسب و کاری سعی میکند تا به مخاطبان خود اطلاعاتی بدهد تا آنها بتوانند راحتتر تصمیمگیری و خرید کنند.
- ارزش برند (Brand Equity): برندسازی باعث ایجاد ارزش برای هر کسب و کاری خواهد شد.
- تقویت احساسات برند(Brand Sentiment) : احساسات برند باعث وفاداری مشتریان یک کسب و کار خواهد شد.
سوالات مهم در طراحی استراتژی برند
زمانی که صاحبان یک کسب وکار تصمیم میگیرند یک استراتژی برند را برای خود طرحریزی کنند، بایستی از آنچه که میخواهند انجام دهند به درک کاملی برسند. هر چه در طراحی استراتژی برندسازی به جزئیات بیشتری دقت شود در زمان اجرا کار سادهتری خواهیم داشت. با پاسخگویی به سوالات زیر میتوان به دیدگاه مشخصتری درباره استراتژی برند دست یافت:
- هدف برند شما چیست؟
- موفقیت از دیدگاه برند شما چه چیزی تعریف میشود؟
- راههای جذب مشتریان بالقوه شما چیست؟
- برند شما چه مشکلاتی را حل میکند و چه منفعتی را به مشتریان میرساند؟
- رقبای خود را چگونه میشناسید؟ آنها چگونه با مشتریان خود تعامل میکنند.
- شخصیت برند شما، هویت بصری یا هویت کلامی برندتان چگونه است؟
پاسخ به هر یک از سوالات فوق به کسب و کارها کمک میکند تا بتوانند در آینده نحوه ارتباط درست با مشتریان، شرکای تجاری و حتی رقبا را بشناسند. همچنین امکان اندازهگیری میزان موفقیت در استراتژی برند نیز قابل ارزیابی خواهد بود.
هدف اصلی استراتژی برند چیست؟
در برندسازی به دنبال این هستیم که به دنیای خارج از کسب و کار خود اعلام کنیم که برند ما چه هدفی دارد، چه چیزی را تولید میکند و آن چیز چه مشکلی را از چه افرادی حل خواهد کرد. در استراتژی برند، سعی داریم تا ۳ مولفه زیر را در ذهن مشتریان خود ماندگار کنیم:
نام برند
اینکه اسم برند سر زبانها بیفتد و همه جا درباره آن صحبت شود موضوعی است که باید برای آن استراتژی داشت.
آنچه به مشتریان ارائه میشود
در استراتژی برند مشخص میشود که یک کسب و کار چه چیزی و چگونه آن را در اختیار مشتریان خود میگذارد. باید توجه کنیم که برندها همیشه یک محصول یا خدمت را به مشتری خود عرضه نمیکنند. آنها گاهی اوقات حس خوب و رضایتمندی را به مشتریان خود انتقال میدهند.
انتقال شخصیت برند
یک کسب و کار در استراتژی برند خود سعی میکند با استفاده از ابزارهای بصری و هویت کلامی به انتقال شخصیت برند(Brand Personality) به مخاطبانش بپردازد. به عنوان یک نمونه موفق میتوان به لوگو اپل اشاره کرد.
آژانس برندینگ ماورای با راهکارهای اثربخش برندسازی و تجربۀ ۱۰ ساله در زمینه برندینگ و خدمات وابسته، آمادگی دارد تا در ایجاد یک استراتژی برند اصولی و موفق، قدم به قدم در کنار شما بوده و استراتژی برند مناسب بیزینس شما را، طراحی و پیاده سازی نماید.