خطر آتش سوزی همواره در کمین بوده و عدم کنترل صحیح و به موقع آن می تواند بسیار خطرساز باشد از این روی وجود تجهیزات لازم به منظور اطفاء حریق در هر ساختمان ضروری است. جعبه آتش نشانی از جمله تجهیزات لازم به منظور اطفاء حریق بوده که امروزه نیز در بسیاری از ساختمان ها موجود می باشد. بر اساس آمار بدست آمده وجود این وسیله در ساختمان ها سبب شده تا در زمان بروز آتش سوزی، خسارات مالی و جانی کمتری به افراد وارد شود.
جعبه آتش نشانی نیز خود به انواع گوناگونی تقسیم شده که در ادامه ی این مقاله به بررسی هر یک از آن ها خواهیم پرداخت. با ما تا انتها همراه باشید.
جعبه آتش نشانی چیست؟
فایر باکس یا همان جعبه آتش نشانی محفظه ای فلزی بوده که تجهیزاتی نظیر قرقره، شلنگ، شیرآلات، کپسول آتش نشانی و غیره در آن قرار می گیرد. به منظور ایمنی هر چه بیشتر لازم است از این وسیله در کاربری های گوناگون نظیر بیمارستان، مدارس، هتل ها و غیره استفاده شود.
نحوه ی نصب جعبه آتش نشانی
نحوه ی نصب جعبه آتش نشانی در هر ساختمان با توجه به سال ساخت بنا و کاربری آن متفاوت بوده و به طور کلی این وسیله به چند روش قابل نصب می باشد.
(جعبه آتش نشانی روکار): این نوع از جعبه ی آتش نشانی در اکثر بناهای قدیمی به چشم می خورد. جعبه ی آتش نشانی روکار عموما در محل رفت و آمد نصب می شود.
نکته: جنس بدنه ی جعبه ی آتش نشانی روکار، از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار می باشد.
(جعبه آتش نشانی توکار): در بیشتر بناهای تازه ساخت، جعبه ی آتش نشانی به صورت توکار نصب شده و علاوه بر ظاهر زیبا، فضای کمتری را نیز اشغال می کند.
(جعبه آتش نشانی ایستاده): جعبه آتش نشانی محوطه ای و یا ایستاده نیز به صورت مجزا در محل مناسبی از ساختمان ها قرار می گیرد.
(انواع قرقره در جعبه آتش نشانی)
تقسیم بندی قرقره جعبه آتش نشانی به شرح ذیل می باشد.
هوزریلی: با استفاده از این قرقره می توان آتش سوزی را در مراحل اولیه ی فضاهای کوچک نظیر منازل مسکونی و فروشگاه ها مهار کرد.
فایرباکسی: در این سبک، قرقره نقش نگهدارنده داشته و از آن در جعبه های آتش نشانی موجود در فضاهای گسترده نظیر پمپ بنزین، پارک، کارخانه و غیره استفاده می شود.
(متریال ساخت جعبه آتش نشانی)
اکثر جعبه های آتش نشانی موجود در بازار از سه متریال استیل، آهن و فایبرگلاس ساخته شده که ویژگی های هر کدام به شرح ذیل می باشد.
(جعبه آتش نشانی از جنس آهن): این محصول از قیمت بسیار مناسب تری برخوردار بوده و همین امر سبب شده تا فروش بیشتری نیز داشته باشد. به منظور مقاوم تر کردن هر چه بیشتر این محصول، از یک لایه رنگ پودری الکترواستاتیکی بر روی آن استفاده می شود.
(جعبه آتش نشانی از جنس استیل): استفاده از جعبه آتش نشانی استیل در محیط های اسیدی و مرطوب بسیار رایج بوده از این روی این محصول در شهر های شمالی و یا نیروگاه های نفت و گاز جنوب کشور کاربرد فراوان دارد. فلز استیل خود به رنگ های مختلفی تقسیم بندی شده بنابراین جعبه آتش نشانی استیل، در هتل ها و ساختمان های لوکس نیز کاربرد دارد. کیفیت بالای استیل سبب شده تا جعبه ی آتش نشانی از این جنس طول عمر بیشتری داشته باشد.
(جعبه آتش نشانی تلفیقی): این نوع از جعبه آتش نشانی معمولا به صورت توکار بوده و به دلیل ظاهر زیبا و در عین حال قیمت بسیار مناسب، کابرد فراوانی دارد. جعبه آتش نشانی تلفیقی دارای درب از جنس استیل و بدنه ای از جنس آهن بوده که همواره زیبا و کاربردی باشد.
(رنگ بدنه ی جعبه آتش نشانی): به منظور ایجاد ظاهری زیباتر و ومقاوم تر کردن این محصول در برابر آتش و خوردگی، چند لایه رنگ بر روی آن زده می شود.
رنگ مایع سه لایه اپوکسی: از این نوع پوشش در فایرباکس محیط های مرطوب و اسیدی استفاده شده زیرا سبب مقاوم تر شدن جعبه آتش نشانی در برابر خوردگی می شود. این رنگ در سه مرحله قابل اجرا بوده و به منظور نتیجه ی بهتر، لازم است در این راه از افراد متخصص یاری بخواهید.
رنگ پودری الکترو استاتیکی کوره ای: یکی دیگر از رنگ های پرکاربرد به منظور ایجاد پوشش در لایه ی بیرونی جعبه آتش نشانی، رنگ پودری الکترو استاتیکی کوره ای می باشد.
ویژگی های فایرباکس استاندارد:
جعبه آتش نشانی های متعددی در بازار موجود بوده که قیمت مقرون به صرفه ای نیز به همراه دارد اما ممکن است بر اساس استانداردها ساخته نشده باشد از این روی در زمان حادثه خود نیز می تواند خطرساز باشد. از جمله ویژگی های یک جعبه آتش نشانی استاندارد می توان به موارد ذیل اشاره کرد.
بدنه ی مستحکم: متریال بدنه ی جعبه آتش نشانی در فایرباکس روکار، از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار می باشد. یک جعبه آتش نشانی استاندارد، از ورقه های با کیفیت فولاد و یا آلومینیوم با ضخامت دو میلیمتر ساخته شده تا در زمان آتش سوزی، دوام بهتری داشته باشد.هم چنین به کار بردن فلزات مذکور در بدنه ی این وسیله سبب شده تا در تمامی اوقات سال، فایرباکس از ضربه و خراشیدگی در امان باشد.استفاده از فلزات زنگ زده، چوب و یا پلاستیک به منظور ساخت این وسیله ممنوع بوده زیرا خود می تواند سبب گسترش شعله های آتش شود.
قفل مناسب: به منظور حفاظت هر چه بیشتر از تجهیزات داخلی این وسیله، لازم است درب آن همواره بسته باشد. در زمان بروز آتش سوزی، سرعت عمل بالا می تواند سبب مهار به موقع آتش شود بنابراین نصب قفل با کیفیت بر روی فایرباکس ها الزامی است. شکستن قفل جعبه آتش نشانی و یا گیر کردن آن سبب شده تا دسترسی به تجهیزات داخلی این وسیله در زمان بروز حادثه، غیر ممکن شود.
کلام آخر:
در این مقاله به بررسی ویژگی های یک جعبه آتش نشانی استاندارد پرداخته ایم.جعبه های آتش نشانی متعددی در بازار وجود داشته که هر کدام هزینه ی متفاوتی به همراه دارد. بهتر است قبل از خرید این محصول، تمامی نکات مذکور را بررسی کرده و صرفا بر اساس قیمت تصمیم گیری نفرمایید.