با شیوع همهگیری جهانی ویروس کووید ۱۹ و ابتلای میلیونها نفر به آن و همچنین جان باختن صدها هزار نفر در سرتاسر جهان، عدهای پیشنهاد کردند که مصرف مکملهای ویتامین C و روی، به خصوص در دوزهای بالا، میتواند باعث پیشگیری از ابتلا به این بیماری شود یا بیماران مبتلا به آن را مداوا کند. این نظریهها تا چه میزان قابل اعتماد است و نظر محققان پزشکی در این باره چیست؟
آیا استفاده از ویتامین C (vitamin C) و روی (zinc)، به خصوص در دزهای بالا، میتوانند در مبارزه با کووید ۱۹ Covid-19 به شما کمک کنند؟
پاسخ منفی است. حتی در دزهای بالا چه برای پیشگیری از ابتلا به کرونا یا مبارزه با ویروس آن پس از ابتلا، باز هم هیچ سودی ندارد، این موضوع طبق اولین آزمایش بالینی که روی افراد مختلف برای به دست آوردن نتیجهی استفاده از این دو مکمل در خصوص پیشگیری یا مداوا به دست آمده است که تحت نظارت گروه پزشکی انجام گردیده است.
به گزارش خبرگزاری (CNN)، علی رغم استفاده افراد بسیاری از ویتامین C و روی، برای مقابله یا کاهش شدت سرماخوردگی ویروسی و آنفلوانزا، مطالعه جدید که روز جمعه در JAMA Network Open منتشر شد، نشان میدهد که این دو مکمل هیچ فایدهای برای افراد مبتلا به کووید ۱۹ که در منزل به صور جداگانه نگهداری میشدند، نداشته است.
در واقع، یافتههای عدم تاثیر استفاده از مکملهای ویتامین C و روی به قدری واضح و آشکار بودند که تحقیق بر روی این موضوع به صورت زودهنگام متوقف شد.
دکتر ارین میچوس از جان هاپکینز (Dr. Erin Michos of John Hopkins ) و دکتر میگوئل کاینزوس- آچیریکا، دکتر هوستون متدیست (Houston Methodist’s Dr. Miguel Cainzos-Achirica)، در یک سرمقالهای که به صورت مشترک نوشته بودند، اعلام کردند:
«متأسفانه، این ۲ مکمل نتوانستند مطابق با هیاهویی که به راه انداخته بودند، خوب عمل کنند.»
در آزمایشهای بالینی، دوزهای بالایی از هر مکمل را به تنهایی یا به صورت ترکیبی به یکی از سه گروه داده شد. تعداد افرادی که در این گروهها مورد تحقیق و مطالعه قرار گرفتند، شامل ۲۱۴ فرد بالغ بودند که در خانه تحت درمان قرار داشتند، داده شد. گروه چهارم اما فقط از مراقبتهای استاندارد مانند استراحت، دهیدراتاسیون (hydration ) و داروهای کاهش تب برخوردار بودند، اما به آنها هیچ مکمل دیگری داده نشد.
دکتر میلیند دسای (Dr. Milind Desai )، متخصص قلب و عروق کلینیک کلیولند (Cleveland Clinic) و تیمی از کلینیک کلیولند گفت:
«گلوکونات روی (روی) با دوز بالا، اسید اسکوربیک (ویتامین C) یا هر دو مکمل علائم SARS-CoV-2 را کاهش نمیدهد.»
با این حال، دوزهای بالا عوارض جانبی ناخوشایندی را برای بیمارانی که از مکملها استفاده میکردند، ایجاد کرد.
میخوس Michos، استادیار پزشکی در دانشکده پزشکی دانشگاه جان هاپکینز و کاینزوس-آچیریکا (Cainzos-Achirica)، دستیار پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق در هوستون، مینویسند:
« در افراد گروههایی که از مکملها با دوزهای بالا استفاده شده بود، نسبت به افراد گروهی که از مراقبت معمولی برخوردار بودند، عوارض جانبی بیشتری از قبیل حالت تهوع، اسهال و گرفتگی معده گزارش شد.»
مکملهای محبوب
بسیاری از آمریکاییها برای مقابله با سرماخوردگی ویروسی و آنفلوانزا از مکملهای ویتامین C و روی، به میزان زیاد استفاده میکنند.
ویتامین C یک آنتی اکسیدان شناخته شده است و نقش اساسی در حمایت از سیستم ایمنی بدن دارد. اگرچه اثبات نشده است که از بیماری جلوگیری میکند اما تحقیقات دیگر نشان داده است که ویتامین C میتواند در بزرگسالان ۸ درصد و در کودکان تا ۱۴ درصد، طول دوران ابتلا به سرماخوردگی را کوتاهتر کند.
موسسه بهداشت ملی (National Institutes of Health) میگوید استفاده از ویتامین C پس از شروع علائم سرماخوردگی مفید به نظر نمیرسد اما روی میتواند به توانایی سلول در مبارزه با عفونت کمک کند، در حالی که شواهدی وجود دارد که کمبود روی باعث افزایش سیتوکینهای پیش التهاب و کاهش تولید آنتی بادیها در بدن میشود.
اما استفاده از این مکملها در زندگی واقعی چه نتیجهای را رقم میزند؟ بر اساس مطالعات انجام شده بر روی ۱۳ تحقیق، مشخص شده است که اگر در طی همان ۲۴ ساعت اول که علائم سرماخوردگی پدیدار میشوند، از مکمل روی استفاده شود، ممکن است طول دورهی سرماخوردگی را فقط یک روز کاهش دهد.
البته برای استفاده از روی در درمان سرماخوردگی باید آن روی دیگر سکه را هم در نظر گرفت که مصرف بیش از ۲ هزار میلی گرم ویتامین C در روز میتواند باعث سوزش معده، گرفتگی معده، حالت تهوع، استفراغ، اسهال و سردرد شود. به طور متوسط مقدار توصیه شده روزانه ویتامین C برای زنان بزرگسال ۷۵ میلی گرم و برای مردان ۹۰ میلی گرم است.
مصرف بیش از ۴۰ میلی گرم روی هر روز میتواند باعث خشکی دهان، حالت تهوع، از دست دادن اشتها و اسهال شود، همچنین، علاوه بر این میتواند طعم فلزی بدی داشته باشد.
به گفتهی موسسه بهداشت ملی، مصرف طولانی مدت میتواند باعث: «کاهش سطح مس در بدن، مصونیت پایین در برابر بیماریها و پایین آمدن سطح کلسترول خوب یعنی HDL شود.»
در سال ۲۰۰۹، FDA « سازمان غذا و داروی آمریکا » (Food and Drug Administration) به مردم هشدار داد که از اسپریهای بینی زینک (روی) استفاده نکنند؛ زیرا این اسپریها با بیش از ۱۰۰ مورد از دست دادن بویایی مرتبط بودهاند.
تحقیقات ادامه دارد
دانشمندان در حال تحقیق بیشتر در مورد استفاده از ویتامینها و مکملها در درمان بیماری کووید ۱۹ هستند.
هم اکنون آزمایشهای مختلفی در حال انجام است تا ببیند آیا مکملهای ویتامین D میتوانند در پیشگیری از ابتلا به ویروس کووید ۱۹ کمک کنند یا خیر. ضمن این که این ویتامین علاوه بر حمایت از رشد سالم استخوان، دارای خواص ضد التهابی نیز هست.
محققان در ایالات متحده و چین از دوز وریدی ویتامین سی استفاده میکنند تا تعیین کنند که آیا این ویتامین میتواند به افراد مبتلا به نارسایی تنفسی به اندازه کافی کمک کند که استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی را کنار بگذارند یا خیر.
و تحقیقات بیشتری در حال انجام است تا ببینید آیا با استفاده از مکملهایی مانند ویتامین C و D و روی میتوان از ابتلای افراد به ویروس کووید ۱۹ جلوگیری کرد یا خیر.
بر اساس پژوهشهای که تاکنون انجام گرفته است، ظاهرا تحقیقات و آزمایشهای انجام شده بر این نکته صحه میگذارند که استفاده از ویتامین C و روی برای کوتاه شدن مدت زمان درمان بیماری کووید ۱۹ بی فایده به نظر میرسد.