فضاپیمای چین پس از طی حدود چهارصد میلیون کیلومتر، سرانجام به مدار مریخ رسید. به زودی سطحنشین و مریخ نورد مریخ از این فضاپیما جدا شده و روی سطح مریخ خواهند نشست و ماموریت اکتشافی آنها شروع خواهد شد. چین در تلاش است تا پراکندگی یخ آب زیرسطحی را ردیابی کند تا درک بهتری از ساختار زمین شناسی سیاره داشته باشد.
اداره فضایی ملی چین تأیید کرد: فضاپیمای تیانون ۱ (Tianwen-1) چین صبح روز چهارشنبه با موفقیت به مدار مریخ وارد شد. ورود این کاوشگر به مدار مریخ، چین را به ششمین قدرت فضایی برای رسیدن به کره مریخ تبدیل میکند. همچنین، چین دومین کشوری است که در این ماه، مریخ نورد آن در مدار سیاره سرخ قرار میگیرد. این کاوشگر دقیقا با اختلاف یک روز با کاوشگر امید (Hope ) امارات عربی متحده، در مدار مریخ قرار گرفته است.
تیانون ۱، که کاوشگری به وزن ۵ تن است که مجموعهای از یک مریخ نورد، سطح نشین و مدارگرد است که در ژوئیه سال گذشته از ونچانگ (Wenchang ) در جنوب چین پرتاب شد.
چین یکی از سه کشوری بود که امسال از یک فرصت زمانی کوتاه مدت تقریباً دو ماهه برای پرتاب فضاپیما به مریخ استفاده میکرد زیرا، در این مدت زمانی بود که مریخ در مدارهای خود به دور خورشید کاملاً با زمین همسو میشد و در نزدیکترین فاصله با زمین قرار میگرفت. ترازی که فقط هر دو سال یک بار اتفاق می افتد.
رسانه های دولتی چین صبح روز چهارشنبه تأیید کردند که تیانون ۱ پس از طی مسافت ۲۹۵ میلیون مایل (۴۷۲ میلیون کیلومتر)، موفق شد تا مانور ترمز را برای کاهش سرعت و سهولت قرار گیری در مدار مریخ را به انجام برساند.
موتور کنترل مداری تیانون ۱ در ساعت ۶.۵۲ دقیقه صبح ET (Eastern Time Zone) روشن شد و به مدت ۱۵ دقیقه تلاش کرد تا سرعت کاوشگر را به مقدار مورد نظر کاهش دهد تا بتواند در مدار مریخ قرار گیرد.
ژانگ کجیان، مدیر سازمان ملی فضایی چین، روز چهارشنبه در بیانیهای گفت.
«کاوش در جهان گسترده آرزوی مشترک همه بشریت است. ما با سایر کشورهای جهان به طور صادقانه همکاری خواهیم کرد و دست به دست هم خواهیم داد تا کاوش انسان در فضا افزایش یابد.»
این فضاپیما در مداری قرار خواهد گرفت که ۲۴۸ مایل (۳۹۷ کیلومتر) از سطح مریخ قرار فاصله دارد. این کاوشگر به مدت چند ماه در آن جا به بررسی مکان فرود خود در منطقه Utopia Planitia می پردازد. در ماه مه، سطح نشین و مریخ نورد از فضاپیما جدا میشوند و در تلاشی جسورانه برای نشستن در منطقه Utopia Planitia فرود میآیند، مکانی که یک ذخیره بزرگ یخ آب در زیر سطح سیاره قرار دارد. در صورتی که این عملیات با موفقیت همراه باشد، چین به دومین کشور پس از ایالات متحده تبدیل خواهد شد که موفق میشود مریخنوردی را بر روی سطح سیاره سرخ مستقر کند.
«روز قبل از شب سال نو چینی، # تیانون ۱، اولین کاوشگر مریخ چین، در روز چهارشنبه حدود ساعت ۷:۵۲ بعد از ظهر با موفقیت به سیاره سرخ رسید و در آنجا یک جشنواره بینظیر بهار را دنبال خواهد کرد، پس از سفر هفت ماهه ۴۰۰ میلیون کیلومتری.»
در ابتدا تلاش برای فرود تیانوان ۱ برای ماه آوریل برنامهریزی شده بود اما سازمان ملی فضایی چین اعلام کرد که این برنامه به ماه مه یا ژوئن تغییر یافته است. محل فرود در حدود ۱،۱۴۷ مایلی (۱۸۳۵ کیلومتری) نقطه فرود مریخ نورد «Perseverance » آمریکا قرار دارد که قرار است در ۱۸ فوریه در آن جا فرود آید.
با قرار گرفتن مریخ نورد تیانون ۱ بر سطح سیاره سرخ، و همچنین استقرار مدارگرد در مدار بالای مریخ، چین در تلاش است تا پراکندگی یخ آب زیرسطحی را ردیابی کند تا درک بهتری از ساختار زمین شناسی سیاره داشته باشد. سطح نشین، اساساً یک سکوی تحویل است ، و به گفته اسپیس نیوز، یک سطح شیبدار برای مریخ نورد برای عبور و مرور بر روی سطح مریخ فراهم میکند، مکانی که این مریخنورد قصد دارد یخ آب را به عنوان یک منبع بالقوه برای مأموریت های طولانی مدت انسان در مریخ تجزیه و تحلیل کند.
اولین سفر چین به مریخ به معنی این است که پکن نقش خود را در اکتشافات فضایی تقویت می کند. در حالی که تیانون ۱ به سمت مریخ پرواز میکرد، این کشور با با فضاپیمای چانگای ۵ (Chang’e 5) مأموریت رفت و بازگشت به ماه را با موفقیت پشت سر گذاشت و نمونههایی از خاک ماه را برای آزمایش، به زمین آورد. اکنون، این پنجمین ماموریت از سری برنامههای اکتشافی چین به ماه محسوب می شود اما اولین ماموریتی است که از خاک ماه نمونهبرداری کرده و با خود به زمین میآورد.
ماموریت موفقیت آمیز تیانون ۱ به مدار مریخ مورد تشویق ناسا و آژانس فضایی اروپا قرار گرفت. توماس زوربوچن (Thomas Zurbuchen)، مقام عالی علمی ناسا، ضمن این که این موفقیت را به چین تبریک گفت، اعلام کرد: « در مریخ اسرار و چیزهای زیادی برای اکتشاف وجود دارد و ما منتظر کمکهای شما هستیم!»