تحقیقات جدید نشان میدهد افراد مسنی که به بیماری زوال عقل دچار هستند چند برابر بیشتر از دیگران به کرونا مبتلا میشوند، لذا بیشتر به کمک اطرافیان خود نیاز دارند تا موارد ایمنی را رعایت کنند. همچنین، میزان فوتی در میان سیاه پوستان مبتلا به کرونا، نسبت به سایرین بیشتر است.
با پیشرفت همه گیری بیماری کرونا، جامعه علمی به آرامی به درک بهتری از آسیب پذیرترین افراد در برابر ویروس کرونا رسیده است. اما در حالی که مدتهاست که سن و برخی شرایط زمینهای بهداشتی به عنوان عاملی برای ابتلا به این بیماری مورد توجه است اما هنوز کشفهای جدیدی در مورد این که کدام یک از افراد جامعه در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ویروس کووید ۱۹ قرار دارد، در دست انجام است.
اکنون ، یک تحقیق جدید از دانشکده پزشکی در دانشگاه Case Western Reserve نشان داده است که افراد مبتلا به زوال عقل یا دمانس (dementia ) دو برابر بیشتر از کسانی که دچار این بیماری نیستند، در معرض خطر ابتلا به کووید ۱۹ قرار میگیرند.
زوال عقل یا دمانس، در پزشکی و روان پزشکی، اختلال مزمن و گاهی حاد فرایندهای روانی به علت بیماری عضوی مغز که با تغییر شخصیت و موقعیت ناشناسی و اختلال در حافظه و داوری و اندیشه همراه است. شایعترین نوع دمانس، زوال عقل سالخوردگی یا بیماری آلزایمر است. از دیگر عوامل ایجاد دمانس میتوان به سکته مغزی، بیماری پیک و بیماریهای ناشایع ولی معروف مانند جنون گاوی اشاره نمود. طبق تعریف، زوال عقل عبارت است از تخریب پیش رونده کارکردهای شناختی که در زمینهای از هشیاری کامل (بدون وجود دلیریوم بسته به نوع عامل آن) بروز میکند. دمانس مجموعهای از علائم شامل اختلالاتی در حافظه، توجه، زبان پریشی، تغییرات روان شناختی و مختل شدن فعالیتهای روزمره تظاهر مییابد.
نیویورک تایمز گزارش میدهد، این مطالعه گسترده که در مجله انجمن آلزایمر منتشر شده است، پرونده های سلامت ۶۱.۹ میلیون نفر از افراد ۱۸ سال به بالا را در ایالات متحده از اول فوریه تا ۲۱ آگوست سال ۲۰۲۰ (۱۲ بهمن ۱۳۹۸ تا ۳۱ مرداد ۱۳۹۹) تجزیه و تحلیل کرده است.
این مجموعه داده، بزرگترین بانک اطلاعاتی بوده که تاکنون برای تحقیقات درباره بیماری کووید ۱۹ مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. به گفته نویسندگان، این پژوهش، یک پنجم از جمعیت ایالات متحده امریکا با اطلاعات ۳۱۷۰۰۰ ارائه دهنده خدمات بهداشتی و ۳۶۰ بیمارستان از تمام ۵۰ ایالت را شامل میشود.
پس از تجزیه و تحلیل دادهها، محققان دریافتند که از یک گروه ۱۵۷۷۰ نفری که آزمایش کووید ۱۹ آنها مثبت اعلام شده بود، ۸۱۰ نفر دچار بیماری زوال عقل بودند. هنگامی که مولفههایی همچون عوامل جمعیتی مانند جنس، سن و نژاد انجام شد، محققان دریافتند کردند که بیماران مبتلا به زوال عقل، سه برابر بیشتر از دیگر افراد، احتمال دارد که به کووید ۱۹ ابتلا شوند.
پژوهشگران همچنین میزان فوتی بیماران زیر مجموعه آن نیز را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که میزان مرگ و میر در بیماران دارای زوال عقل که به کرونا دچار شده و در بیمارستان بستری شده بودند، ۲.۶ برابر بیشتر از کسانی بوده که به کووید ۱۹ دچار شده اما مبتلا به بیماری زوال عقل نبودهاند.
این محققان به دادههای دیگری نیز دست یافتند، از جمله این که نرخ فوت در میان کسانی که بیماری زوال عقل داشته و به کرونا نیز مبتلا شده بودند، ۴.۴ برابر بیشتر از سایر کسانی بود که مبتلا به بیماری زوال عقل نبودهاند. در این پژوهش مولفههایی با شرایط یکسان در مد نظر بوده است که در این تحقیق فاکتورهایی از قبیل: کسانی که مبتلا به کرونا شده اما هیچ نوع علایم ظاهری نداشتهاند، کسانی که در منزل یا خانه سالمندان بسر میبردند، سن و سایر بیماریهای زمینهای نیز در نظر گرفته شده است.
دکتر کریستین یافه (Kristine Yaffe, MD)، استاد مغز و اعصاب و روانپزشک در دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو، که در این تحقیق شرکت نداشته است، به نیویورک تایمز گفت:
این موضوع که نشان میدهد کسانی که دارای بیماری زوال عقل باشند، از آسیب پذیری بیشتری برخوردار میشوند، کاملا قانع کننده است.
این تحقیق، همچنین دارای اطلاعات بسیار گستردهای است که دادههای آماری نگران کنندهی دیگری را نیز به دست میدهد. نتایج آن نشان میدهد که بیماران سیاه پوست مبتلا به زوال عقل، تقریبا سه برابر بیشتر از دیگران به کووید ۱۹ دچار میشوند.
با روشن شدن نتیجهی این تحقیق، محققان دریافتند که یافتههای آنها نشان میدهد که محافظت جدی از بیماران مبتلا به زوال عقل و به ویژه کسانی که سیاه پوست هستند، باید مود توجه بیشتر قرار گیرد.
کارشناسان خاطرنشان میکنند که با در نظر گرفتن برخی فاکتورهای پرخطر ، احتمال ابتلا به ویروس کرونا در بیماران زوال عقل ممکن است در نتیجه محیط روزانه آنها باشد.
کنت لانگا (Kenneth Langa)، استاد پزشکی در دانشگاه میشیگان که در این تحقیق شرکت نداشته است، گفت:
افراد مبتلا به زوال عقل، بیشتر به کمک اطرافیان خود نیاز دارند تا بتوانند کارهای ایمنی را انجام دهند، به یاد داشته باشند ماسک بزنند و به خصوص فاصله اجتماعی را رعایت کنند. همچنین از نظر اختلال شناختی و این واقعیت که آنها از نظر اجتماعی بیشتر در معرض خطر قرار دارند، وجود دارد.
برای در امان ماندن از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ یا همان کرونا، بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری و قرار نگرفتن در معرض این ویروس است. محققان توصیه میکنند که مراقبتهای پیشگیری جهت جلوگیری از ابتلا به کرونا بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
استفاده از ماسک به خصوص در مکانهای عمومی و محل تجمع انبوه، پرهیز از دست دادن، رعایت فاصله اجتماعی و به کارگیری دیگر توصیههای بهداشتی میتواند احتمال ابتلا به این ویروس را به طرز چشمگیری کاهش دهد.