امروزه بر اهمیت استفاده از تجهیزات و وسایلی که به نوعی باعث افزایش امنیت و حفاظت از دارایی ها و اموال می شود، افزوده شده است. به همین دلیل سازمان ها و نهادهای مختلف همواره به دنبال استفاده از روش هایی برای افزایش و ایجاد امنیت هستند. یکی از بهترین روش های مطمئن که از آن برای افزایش امنیت و حفاظت بیشتر استفاده می شود، استفاده از تگ RFID است. RFID مخفف عبارت Radio-frequency Identification و به معنای سامانه بازشناسی با امواج رادیویی است. بدین صورت که به کاربران اجازه و امکان انتقال داده بدون تماس را می دهد. در این روش موجودی و دارایی ها به صورت خودکار توسط این تگ شناسایی شده و کاربران می توانند آن را ردیابی و کنترل کنند. همراه ما باشید تا به طور کامل و جامع با تگ RFID آشنا شوید.
تگ RFID چگونه کار می کند؟
برای استفاده از تگ RFID به یک سیستم نیاز است که از دو قسمت اصلی تشکیل می شود. قسمت اول این سیستم شامل تگ RFID (فرستنده) است که روی یک جسم قرار داده می شود تا اطلاعات آن را شناسایی کرده و به اصطلاح بخواند. قسمت دیگر آن نیز یک ترنسیوِر (فرستنده-گیرنده) یا بازخوان است. بازخوان (Reader) دارای یک ماژول فرکانس رادیویی و یک واحد کنترل و یک آنتن است که قابلیت تولید یک میدان الکترومغناطیسی فرکانس بالا را دارد.
RFID چگونه کار می کند؟
کاربرد گسترده از تگ RFID به گونه ای است که از آن می توان در صنایع مختلف و به منظور کاربردهای متنوع از آن استفاده کرد. نحوه کار تگ RFID بدین صورت است که داده ها را از طریق امواج رادیویی ابتدا به آنتن و سپس Reader RFID انتقال می دهد. اما نکته حائز اهمیت این است که صنایع مختلف با توجه به کاربرد مورد نظرشان از تگ های نیمه فعال، فعال یا غیر فعال استفاده می کنند. برای مثال در صورتی که در یک صنعت از تگ فعال استفاده شود، انرژی را از طریق امواج رادیویی که توسط آنتن RFID ایجاد شده، دریافت می کند. پس از تامین شدن انرژی تگ و سپس تامین انرژی چیپ الکترونیکی، انرژی تراشه نیز تامین شده و سپس فعال می شود. پس از فعال شدن تراشه روی تگ RFID نیز، سیگنال ها به Reader RFID ارسال شده و سپس داده های قابل خواندن توسط این تگ دریافت می شود.
کاربرد RFID در صنایع چیست؟
همان طور که در ابتدای مقاله نیز ذکر شد، عملکرد اصلی تگ RFID به صورتی است که از آن برای ردیابی کردن و محافظت از دارایی ها و موجودی ها استفاده می شود. در واقع همان طور که می دانید در صنایع مختلف می توان از این تگ برای زیر نظر گرفتن اجناس، کالاها، ردیابی کردن داروها، و … نیز استفاده کرد. بنابراین همان طور که در پاراگراف بالا و در قسمت نحوه عملکرد آن ذکر شد، عملکرد ردیابی کردن با سرعت و دقت بسیار بالایی انجام می شود. به طور کلی با توجه به سرعت عمل و دقت بالایی که تگ RFID ارائه می کند، کاربرد مختلفی نیز در صنایع دارد که مهم ترین کاربردها به شرح زیر است:
- ردیابی دارو
- امکان استفاده در مدیریت زنجیره تامین
- ردیابی موجودی های محصولات در انبارها
- قابلیت استفاده در رویدادها برای کنترل ورودی شرکت کنندگان و مهمانان
- ردیابی خودرو
- ردیابی و کنترل پرداخت عوارض
- ردیابی حیوانات
- ردیابی جواهرات
- ردیابی کردن موجودی انبارهای خرده فروش
- ردیابی نوزادان و کودکان در بیمارستان
- قابلیت ردیابی کردن کتاب های کتابخانه
مزایای استفاده از تکنولوژی RFID چیست؟
زمانی که صحبت از استفاده از تگ RFID مطرح می شود، همه ما یاد فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای می افتیم که برای حساب کردن اقلام خریداری شده دستگاهی را روبروی بارکد محصولات می گیرند. اما کاربرد استفاده از این سیستم صرفا به این فروشگاه ها برای ردیابی کردن محصولات محدود نمی شود. بلکه مزایا و معایب مختلفی نیز برای صنایع به همراه دارد. برای مثال از جمله مهم ترین مزایای استفاده از تکنولوژی RFID می توان موارد زیر را نام برد:
- جایگزین شدن با روش های سنتی و قبلی که روند کندی داشت.
- جلوگیری از انجام کارهای دستی و سنتی
- افزایش سرعت و روند انجام کار ردیابی
- کاهش و جلوگیری از بروز خطا
- افزایش امنیت در صنایع و حوزه های مختلف
- ایجاد یکپارچگی در بخش های مختلف صنایع
- قابلیت کنترل کردن فرایندهای غیر قابل رویت
- امکان به روز رسانی کردن برچسب ها بدون نیاز به دخالت دست
تفاوت بارکد خوان و تگ RFID
در برخی مواقع ممکن است تصور کنید که کاربرد و عملکرد بارکد خوان و تگ و تکنولوژی RFID با یک دیگر یکسان است. در صورتی که این دو مورد هم در کاربرد و هم در عملکرد با یک دیگر تفاوت دارند. همان طور که در قسمت های پیشین هم ذکر شد و حتما شما هم مشاهده کرده اید، در فروشگاه های زنجیره ای برای خواندن بارکد روی محصولات لازم است که اپراتور محصول را بچرخاند و بارکد را دقیقا مقابل دستگاه بگیرد. در واقع می توان گفت که در بارکد خوان لازم است که از یک فناوری به نام “خط دید” استفاده شود تا اسکنر دستگاه بتواند کد میله را مشاهده کند. در صورتی که در روش شناسایی مبتنی بر تکنولوژی RFID نیازی به انجام این کار و استفاده از فناوری “خط دید” نیست. بلکه تا وقتی که تگ های RFID در محدوده قابل قبول خوانایی ریدر تگ باشند، می توان اطلاعات روی آن ها را خواند.
یکی از تفاوت های دیگر بارکد و تگ RFID این است که اگر برچسب حاوی بارکد به هر دلیل دچار خراش، پارگی یا آسیب های دیگری شود، امکان بازخوانی آن وجود ندارد. در صورتی که این مشکل در مورد تگ های RFID وجود ندارد. تفاوت دیگر این دو مورد نیز در فاصله خواندن اطلاعات آن ها است. بدین صورت که در تگ RFID امکان خواندن تگ ها از فاصله دور هم وجود دارد. به همین دلیل امکان بروز خطا در زمان خواندن کد کم تر از بارکد است.
جمع بندی
وجود و به روز رسانی تکنولوژی های جدید باعث ایجاد تغییرات زیادی در صنایع مختلف شده است. یکی از تکنولوژی های کاربردی در صنایع مختلف، تکنولوژی RFID و قابلیت استفاده از تگ آن است. در این مقاله به بررسی این تگ، مزایا و کاربردهای مختلف آن پرداخته شد.