شرکتهای بزرگ دنیای فناوری از قبیل اپل، شیائومی و هواوی قصد ورود به دنیای صنعت خودرو سازی را دارند. این شرکتها چه طرحها و برنامههایی برای این کار دارند و تا کنون چه گامهایی را در این زمینه برداشتهاند؟ آیا همانطور که در دنیای فناوری موفق شدهاند، در صنعت خودرو سازی نیز موفق خواهند شد؟
شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه اپل در آیندهای نزدیک خودروی خود را خواهد ساخت. اما شرکت مستقر در کوپرتینو تنها سازندهای نیست که در این مورد «خبرساز» میشود. اخبار مشابهی درباره هواوی و شیائومی نیز به گوش میرسد البته، آن چه مشخص است، گفته میشود که هواوی فقط تراشههای مختلفی را تولید میکند و همچنین، نرم افزاری را برای رانندگی اتومبیل «خودران» (حداقل در حال حاضر) توسعه میدهد اما شیائومی و اپل به طور فعال روی پروژه های خود کار میکنند. بنابراین در این مقاله بررسی میشود که خودروی شیائومی (Xiaomi Car) و خودروی اپل (Apple Car) چه چیزهایی را به ارمغان میآورند.
خودروی اپل، پروژهی تیتان
اخیراً ، رویترز به نقل از منابعی گزارش داده است که شرکت اپل برنامهی «خودروی اپل» یا همان اپل کار (Apple Car) را با جدیت دنبال میکند و قصد دارد تولید انبوه خودروهای برند خود را در سال ۲۰۲۴ آغاز کند. همچنین، این منبع ادعا میکند که اپل از نسل جدید باتری استفاده خواهد کرد که هم صرفه جویی در مصرف انرژی را به دنبال دارد و هم موارد ایمنی را شامل میشود.
ماشین اپل تحت پروژه تیتان توسعه یافته است. این پروژه در سال ۲۰۱۴ (۱۳۹۲) به بهرهبرداری رسید. اپل امیدوار است وقتی رشد وسایل و گجتهای الکترونیکی مصرفی به تدریج کاهش مییابد، وارد صنعت تولید خودرو شود. این شرکت، در ابتدا امیدوار بود که اولین اتومبیل خود را در اوایل سال ۲۰۲۰ (زمستان ۱۳۹۷) به بازار عرضه کند. پروژه تیتان به طور پی در پی دچار تغییرات تیمی و زنجیره تأمین قطعات پیچیده شده که این امر، زمان از قبل برنامهریزی شده را با تاخیر مواجه کرده است. در سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۴)، سمت و سوی پروژه از ساخت خودروی شخصی به سیستمهای خودران تغییر یافت.
نقش مدیر پروژه تیتان در این دوره مدام تغییر میکرد. آخرین گزارش حاکی از آن بود که دوگ فیلد، یکی از اعضای با سابقه اپل که برای شرکت خودرو سازی هم تسلا کار کرده است، در سال ۲۰۱۸ به عنوان مدیر این بخش منصوب شد. او در اوایل سال ۲۰۱۹ بسیاری از مدیران برنامهها، مهندسان و طراحان محصول و همچنین ۱۹۰ نفر دیگر را اخراج کرد. اکنون گزارش شده است که پروژه به خوبی پیش میرود.
استراتژی اپل
هدف اپل برای ساخت یک خودروی شخصی و تولید انبوه آن، برخلاف هدف رقیبانی مانند Waymo شرکت آلفابت است که روبو تاکسی را به منظور جابجایی مسافران برای سرویسهای تاکسی اینترنتی خودران ساخته است.
منبع دیگری گفت که تمرکز استراتژیک پروژه تیتان در طراحی باتری جدید است. اپل قصد دارد از طراحی مونو سل استفاده کند که به آزادسازی فضای بیشتری در داخل بسته باتری کمک میکند. این باتری باید از یک طراحی منحصر به فرد تک سلولی برخوردار باشد که باعث کاهش حجم باتری میشود که هم به میزان قابل توجهی هزینههای تولید باتری را کاهش میدهد و هم باعث افزایش مسافت رانندگی میشود. همچنین گفته میشود اپل در حال ساخت یک ترکیب شیمیایی جدید برای استفاده در باتری به نام لیتیوم فسفات آهن (LFP) است که ایمنی بیشتری دارد و احتمال گرم شدن آن کمتر است. این منبع اعلام کرد که این باتری نسل بعدی است که چشمهای جهان را روشن میکند.
جدا از این، اپل همچنین ممکن است مشارکت خود را در ساخت خودرو، به حداقل برساند و فقط بخشی از سیستم را برای اتومبیلهای خودران تولید کند. سپس، میتواند آنها را در وسایل نقلیهای که خودرو سازان سنتی تولید میکنند ادغام کند.
اپیدمی کووید ۱۹ (COVID-19) که در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۸ – ۱۳۹۹) گریبان جهانیان را گرفت و باعث تعطیلی بسیاری از کارخانهها و ایجاد مشکل در زنجیرهی تامین قطعات شد، ممکن است تولید انبوه خودروی اپل را تا سال ۲۰۲۵ (۱۴۰۳) به تأخیر بیندازد.
ایلان ماسک، مدیر عامل شرکت خودروسازی تسلا، در پاسخ به استفاده از باتری فسفات آهن لیتیوم، روز سه شنبه در توییتر اعلام کرد که کارخانه تسلا در شانگهای اکنون برای تولید وسایل نقلیه میان رده مورد استفاده قرار میگیرد. وی همچنین خاطرنشان کرد که بعید به نظر میرسد که ساخت باتری تک سلولی به شکل الکتروشیمیایی به موفقیت دست یابد.
ساخت خودروی اپل ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد
چندی پیش بلومبرگ به نقل از منابعی گزارش داد که ممکن است اپل، هنوز برای ساخت و عرضه واقعی این خودرو، بین پنج تا هفت سال زمان فاصله داشته باشد.
بلومبرگ گزارش داد که پروژه تیتان اپل واقعا از یک سیستم کاملاً خودران در چند سال پیش، به یک پروژهی بلند پروازانهتر گسترش یافته است. اپل تیم کوچکی از مهندسان سخت افزار را برای تولید سیستمهای رانندگی، فضای داخلی وسایل نقلیه و طراحی بدنه خارجی خودرو تشکیل داده است. این اعضا همچنین شامل چندین مدیر ارشد میشوند که در تسلا فعالیت داشتهاند.
با این حال، برخی از اعضا معتقدند که طرح خودرو هنوز به مرحله تولید انبوه نرسیده است. اگر «اپل کار» واقعاً این طرح را توسعه دهد، باز بین ۵ تا ۷ سال طول میکشد تا محصول عرضه شود. یکی از دلایل آن، این است که با وجود اپیدمی کووید ۱۹، اعضای گروه فقط از منزل میتوانند کار کنند یا اگر بخواهند در شرکت حضور داشته باشند برای مدت زمانی کوتاهی این امر میسر است و این موضوع باعث تاخیر در پیشرفت کل برنامه میشود.
رسانه کره جنوبی، هیوندای اکونومیک دیلی نیوز (Hyundai Economic Daily News)، هفته گذشته گزارش داد و سپس شرکت هیوندای موتور نیز در گفتگو با CNBC تایید کرد که در حال مذاکره با اپل برای تولید خودروهای الکتریکی است.
با این حال، هیوندای موتور اشاره کرد که طبق گزارشهای دریافتی، اپل در حال مذاکره با بسیاری از خودروسازان جهانی است که یکی از این شرکتها نیز هیوندای موتور است اما از آنجا که بحث و گفتگوهای دو طرف فعلا در مراحل ابتدایی است، هنوز چیزی در این باره قطعی نشده است.
شرکت هیوندای موتور در ماه دسامبر سال گذشته اعلام کرد که ۸۰ درصد سهام شرکت رباتیک بوستون داینامیکس (Boston Dynamics) را به مبلغ ۱.۱ میلیارد دلار به دست خواهد ﺁورد. هیوندای موتور در آن زمان اعلام کرد که قصد دارد از رباتهای بوستون داینامیکس برای تحقق چشمانداز شرکت برای راهحلهای تلفنهای هوشمند، سرمایهگذاری در اتومبیلهای خودران، وسایل نقلیه برقی و همچنین، کارخانههای هوشمند، تحقیقات عملیاتی، ساخت و ساز و سایر زمینههای اتوماسیون استفاده کند.
تحلیلگران نسبت به همکاری دو طرف خوش بین هستند
تحلیلگران گفتند که همکاری بین این دو شرکت منجر به ایجاد همافزایی خواهد شد. هیوندای در تولید، دارای ظرفیتی در مقیاس وسیع است و اپل هم از نظر نرمافزاری دارای برتری است.
Im Eun-Young تحلیلگر خودروی سامسونگ گفت:
هیوندای موتور از طریق همکاری، میتواند پلتفرم وسایل نقلیه الکتریکی خود را از اپل تامین کند و اپل هم میتواند فناوری و نرم افزار لازم را برای وسایل نقلیه الکتریکی فراهم کند. اگر این موضوع به واقعیت تبدیل شود، جهشی عظیم در صنعت خودروهای کرهای خواهد بود.
رئیس هیوندای موتور ، Euisun Chung ، که در ماه اکتبر گذشته به این سمت منصوب شد، همچنین گفت که این شرکت با تمرکز بر روی خودروهای برقی، وسایل نقلیه سلول سوختی هیدروژنی و پلتفرمهای گوشیهای هوشمند آینده، به طور فعال مشاغل جدید رشد را توسعه خواهد داد.
ماه گذشته، هیوندای موتور برنامه جدیدی را راه اندازی کرد که در چند سال ﺁینده از تجارت وسایل نقلیه برقی حمایت خواهد کرد. در حال حاضر بزرگترین گروه خودروسازی کره جنوبی (هیوندای موتور)، خود را متعهد میداند تا سهم بیشتری را در بازار خودروهای برقی در حال رشد سریع، به دست ﺁورد.
براساس استراتژی میان مدت و بلندمدت هیوندای، هدف از ﺁن تأمین ۸ تا ۱۰ درصد وسایل نقلیه برقی جهان تا سال ۲۰۲۵ است. هیوندای موتور قصد دارد بیش از ۱۲ وسیله نقلیه الکتریکی مجهز به باتری (BEV) را بر اساس E-GMP تولید کند، که یک پلت فرم اختصاصی خودروی الکتریکی برای هیوندای موتور است.
افزون بر این، هیوندای موتور، به منظور تبدیل شدن به یکی از ارائه کنندگان خدمات پیشگام در زمینۀ سفرهای ﺁینده، شرکت سهامی مشترک Motional را نیز برای خودروهای خودران با ﺁپتیو (Aptiv) تأسیس کرده است.
طرحها و برنامههای شیائومی برای ورود به دنیای صنعت خودروسازی در بخش دوم این مقاله تقدیم خواهد شد.