کاربران وبسایتهای اینترنتی و وبمستران (Webmasters) برای اینکه بتوانند در حوزههای مختلف ایدهپردازی کرده و به گونهای شایسته با مشتریان ارتباط برقرار کنند، نیاز به استفاده از ابزارها و برنامههای کاربردی (استخراج داده های سایت با پایتون) دارند. وب اسکرپینگ که در دنیای وب و سئو اصطلاح پرکاربردی است، در این زمینه به کاربران کمک زیادی میکند. با استفاده از وب اسکرپینگ میتوان اطلاعات ارزشمندی از سایتهای مختلف جمعآوری کرده و از آنها برای خلق استراتژیهای جدید بهره برد. برای کار با وب اسکرپینگ میتوان از انواع مختلف زبانهای برنامهنویسی استفاده کرد. مدتی پیش یک جلسه مشاوره سئو با سرپ لنسر داشتیم؛ موضوع وب اسکرپینگ برای ما خیلی جذاب شد و به همین دلیل در این مطلب تصمیم داریم به بررسی استخراج دادههای سایت با پایتون بپردازیم. با ما همراه باشید!
هر فعالیتی در بستر اینترنت برای بقا و دوام خود نیاز به برنامهها و نرم افزارهای بخصوصی دارد. همچنین استفاده از تکنیکهای روز در جهت خدماترسانی بهتر به مشتریان میتواند در ارتقای جایگاه سایت تاثیر بسزایی داشته باشد. یکی از موثرترین روشها در این زمینه، بهکارگیری وب اسکرپینگ است که به برنامه تحلیل اطلاعات مشهور است. درواقع شما به کمک وب اسکرپینگ میتوانید از طریق کدنویسی با دنیای وب ارتباط برقرار کنید. حال اینکه روش انجام وب اسکرپینگ به چه صورتی است، هدف اصلی ما از ارائه این توضیحات است. در ادامه نحوه انجام وب اسکرپینگ با پایتون را مورد بررسی قرار میدهیم.
هدف از استخراج داده چیست؟
شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده باشد که هدف از استخراج داده در دنیای وب چیست و این کار چه کمکی به وبسایتهای اینترنتی میکند؟ دنیای وب، دنیای بسیار گستردهای است. ما روزانه از طریق دنیای وب با بمباران اطلاعاتی رو به رو میشویم. اطلاعاتی که از منابع رسمی و غیر رسمی تهیه میشوند و در بستر اینترنت در دسترس عموم مردم قرار میگیرند.
اصولا میتوان به شیوههای مختلف اطلاعات موردنیاز خود را تهیه کرد. اما اطلاعات و دادههای موجود در وبسایتهای اینترنتی، شبکههای اجتماعی و فروشگاههای آنلاین اینترنتی، از اعتبار بیشتری برخوردار هستند. این اطلاعات دائما بروزرسانی میشوند و دسترسی به آنها نیز در هر ساعت از شبانه روز امکانپذیر است. بر همین اساس بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی برای رشد و توسعه خود اقدام به استفاده از این اطلاعات میکنند. اما استخراج این دادهها و استفاده از آنها بدون تجهیزات و ابزارهای لازم امکانپذیر نیست.
یکی از بهترین روشها برای استخراج داده استفاده از روش وب اسکرپینگ است. در این روش، برنامه وب اسکرپر به صورت اتوماتیک اطلاعات و دادههای ارزشمندی که در دیگر سایتها به صورت لحظهای ارائه میشوند را تجزیه و تحلیل کرده و آنها را جمعآوری میکند. کاربران با اطلاعاتی که توسط وب اسکرپینگ جمعآوری و ذخیره شدهاند، میتوانند نظارت بهتری بر روی رقبا، بازار هدف، محصولات و مشتریان خود داشته باشند و از این دادهها در جهت بهبود و توسعه کار خود استفاده کنند.
همه چیز درباره وب اسکرپینگ
ارائه خدمات و محصولات در بستر اینترنت نیازمند تجهیزات و امکانات بخصوصی است. مهمترین آن هم داشتن یک وبسایت اینترنتی است تا بتوان از این طریق با مشتریان و دیگر کاربران ارتباط برقرار کرد. وبسایتهای مختلف برای اینکه بتوانند استراتژیهای مناسبی اخذ کنند، نیازمند دادهها و اطلاعات هستند. این دادهها از روشهای مختلفی جمع آوری میشوند. یکی از بهترین روشهای تحلیل و جمع آوری اطلاعات، روش وب اسکرپینگ است.
در روش وب اسکرپینگ، اطلاعات، گزارشات، بازخوردها و نظرات مشتریان، روشهای قیمتگذاری و استراتژیهای کار در فضای اینترنت از وبسایتهای مختلف جمعآوری شده و به صورت طبقهبندی شده با فرمت دلخواه در مکانی که ما در نظر داریم ذخیره میشوند. این روش استخراج اطلاعات میتواند در توسعه و ارتقای کسب و کارهای اینترنتی تاثیرات بسیار مثبتی داشته باشد. شما به کمک وب اسکرپینگ میتوانید با سرعت بیشتری به دادههای ارزشمند دسترسی پیدا کرده و در زمان کوتاهی به درک خوبی از نیاز مشتریان برسید.
به نقل از سرپ لنسر یک مشاور سئو موفق، یک پروپوزال RFP در مورد موفق ترین پروژه های خود ایجاد میکند و از آنها برای جذب مشتریان بیشتر استفاده می کند. همچنین یکی دیگر از مهارت های خاصی که میتواند از بر بگیرد تا سرعت عملکرد خود و تیمش بالاتر برود و مدیریت چند پروژه با هم آسان تر شود “تکنیک وب اسکرپینگ” میباشد.
وب اسکرپینگ چیست؟
به زبان ساده وب اسکرپینگ یعنی استخراج اطلاعات از یک وبسایت. این کار را هم میتوانید به صورت دستی و با کپی پیست کردن انجام دهید و یا اینکه از روشهای اتوماسیون هوشمند استفاده کنید. استفاده از روش دستی برای سایتهای کوچک و اطلاعات کم، روش خوبی است اما برای اینکه بخواهید از یک سایت بزرگ اطلاعات زیادی استخراج کنید طبیعی است که این روش ناکارآمدی است. بنابراین باید با یک روشی که به صورت خودکار اطلاعات را از سایت موردنظر استخراج میکند اسکرپ کردن سایت را انجام دهید.
استخراج دادههای سایت با پایتون
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، برای استفاده از وب اسکرپینگ میتوان از انواع مختلف زبان برنامهنویسی استفاده کرد. زبان پایتون یکی از محبوبترین و پرکاربردترین زبانهای برنامهنویسی در دنیاست که میتواند به ما در استفاده بهتر از وب اسکرپینگ کمک کند. این زبان ابزار مختلفی را در اختیار شما قرار میدهد که مهمترین آنها عبارتند از:
- کتابخانه Scrapy
- کتابخانه Selenium
- کتابخانه Request
- کتابخانه Beautiful Soup
برای دریافت پروژههای وب اسکرپینگ و موفقیتآمیز بودن آنها میتوانید از این ابزار کاربردی زبان پایتون استفاده کنید. البته این کار، نیاز به زمان و آموزش کافی دارد. بایستی با مفاهیم مقدماتی و اصول اولیه زبان پایتون به خوبی آشنا بوده و تکنیکهای استفاده از این ابزارها را به خوبی فرا بگیرید. در بخش بعدی به نحوه استفاده از ابزار beautiful soup در وب اسکرپینگ میپردازیم و مراحل انجام آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
نحوه کار وب اسکرپینگ
مهمترین منبع اطلاعاتی که این روزها تمامی افراد تقریبا به آن دسترسی دارند، دنیای وب است. زمانی که حرف از دنیای وب میزنیم منظورمان تمامی بسترهای اینترنتی اعم از؛ شبکه اجتماعی، سایتها و فروشگاههای آنلاین، نتایج ثبت شده از موتور جستجوی گوگل و…است. اطلاعاتی که از طریق این بسترها به ما میرسد نسبت به منابع اطلاعاتی دیگر از ارزش بیشتری برخوردارند و دلیل آن هم مواردی هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- دادههای موجود در دنیای وب همیشه و در هر لحظه در دسترس ما هستند.
- این اطلاعات به طور مداوم بروزرسانی میشوند.
- دسترسی به این اطلاعات یا انتقال آنها با سرعت بالایی انجام میشود.
وب اسکرپینگ به کمک نرم افزارهای مختلف و با استفاده از زبانهای برنامهنویسی همچون پایتون این اطلاعات ارزشمند و کاربردی را به صورت موثری تجزیه و تحلیل کرده و آنها را برای استفاده ما آماده میکند. ساختار و طراحی وب اسکرپینگ به گونهای است که میتوان آن را به کمک انواع مختلف زبانهای برنامهنویسی انجام داد. در ادامه تصمیم داریم درخصوص روش پیادهسازی وب اسکرپینگ با پایتون صحبت کرده و با کاربردهای آن بیشتر آشنا شویم.
پیش نیاز وب اسکرپینگ با پایتون
برای اینکه بتوانید از ابزارها و تکنیکهای زبان برنامهنویسی پایتون در عملیات وب اسکرپینگ استفاده کنید، به یک سری پیش نیازها احتیاج خواهید داشت. ما این پیش نیازها را برای شما به صورت یک لیست درآورده ایم:
- آموزش زبان برنامهنویسی پایتون
- آموزش مفاهیم مقدماتی و اولیه وب اسکرپینگ
- آموزش و تسلط کامل بر روی وب اسکرپینگ پیشرفته
- دریافت پروژههای کاربردی و تمرین مداوم
- آموزش استفاده از ابزارهای حرفهای وب اسکرپینگ
- تحلیل بازار و خلق ایدههای جدید
- کار روی مخاطبین هدف و تبدیل آنها به مشتری ثابت
وب اسکرپینگ با پایتون و کتابخانه Beautiful Soup
ابزار یا کتابخانه Beautiful Soup یکی از تخصصیترین ابزار در زمینه پردازش ساختار صفحات وب است. این ابزار برای استخراج دادههای ارزشمندی همچون شاخص بورس، دادههای مربوط به ارز و دلار و… مورد استفاده قرار میگیرد. برای شروع وب اسکرپینگ لازم است تا کتابخانههای request و beautiful را از قبل نصب کنید. یک وبسایت طراحی شده با html ساده را در نظر بگیرید که تصمیم داریم عملیات وب اسکرپینگ را روی آن انجام دهیم. مراحل کار به شرح زیر است:
- در شروع کار شما با یک صفحه وب ساده سروکار دارید. برای اینکه اسکرپ کردن را روی این صفحه انجام دهید بایستی در گام نخست آن را دانلود کنید.
- برای دانلود کردن صفحه موردنظر میتوانید از ابزار و کتابخانه requests (+) پایتون استفاده کنید.
- ابزار requests برای دانلود محتوای html صفحه وب، یک درخواست get به وب سرور ارسال میکند. (برای ارسال درخواست میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید و ارسال درخواست get تنها یکی از این روش هاست.)
- پس از اجرای درخواست و دانلود صفحه موردنظر، شی response (+) با ویژگی status-code دریافت میشود.
- حال میتوان محتوای html صفحه موردنظر را با ویژگی content پرینت گرفت.
- در اینجا کتابخانه beautiful soup با استفاده از تگ P، اقدام به تجزیه و تحلیل اطلاعات صفحه و استخراج داده از آن میکند. (دقت داشته باشید، برای استفاده از Beautiful soup بایستی این کتابخانه را ایمپورت کرده و یک نمونه از آن برای استخراج داده بسازید.)
- روش prettify در کتابخانه beautiful soup به صورت قالببندی شده آماده است و به شما اجازه میدهد تا محتوای صفحه html را پرینت بگیرید.
- به دلیل تگهای تو در تو، ابتدا تمامی عناصر در بالای صفحه به کمک ویژگی children از soup انتخاب میشوند که برای این کار نیاز به فراخوانی تابع list است.
- شما با دو تگ head و body سروکار خواهید داشت که برای استخراج تگ p میبایست به سراغ body بروید.
- در پایان به کمک روش get-text تمام متن داخل تگ را میتوانید استخراج کنید.
مزایای وب اسکرپینگ با پایتون
برای استخراج داده میتوان به روشهای مختلفی اقدام کرد. هرچند که هدف از بهکارگیری تمام آنها دسترسی به اطلاعات مفید و کاربردی است، اما این روشها هرکدام به شیوهای خاص عملیات وب اسکرپینگ را انجام میدهند و از این نظر نسبت به هم تمایزاتی دارند. با یک سرچ ساده به راحتی خواهید فهمید که یکی از روشهای کاربردی و محبوب در استخراج داده ها، استفاده از زبان برنامهنویسی پایتون است. برای موضوع وب اسکرپینگ با پایتون، فایل ها، ویدئوها و مقالات آموزشی متعددی ارائه شده است و همگی آنها بیان کننده اهمیت زبان برنامهنویسی پایتون در استخراج دادهها هستند. اما مزایای استخراج دادهها با پایتون چیست که تا این اندازه موردتوجه کاربران قرار گرفته است؟ در ادامه به مهمترین مزیتهای آن اشاره میکنیم:
- دقت بالای این روش: در برخی موارد استخراج داده از حساسیت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال در تجارت الکترونیک که بیشتر دادهها مربوط به اعداد و ارقام و قیمتگذاریها هستند، اطلاعات بایستی کاملا صحیح جمعآوری شوند. استخراج داده با پایتون به شما این امکان را میدهد تا روش قیمتگذاری رقبای خود را بررسی کرده و یک تحلیل درست از روند کار آنها در اختیار داشته باشید.
- بهینهسازی و افزایش سئوی سایت: با بررسی و تحلیل اطلاعات سایتهای برتر گوگل میتوانید نکات کلیدی را استخراج کرده و از آن در جهت بهبود سئوی سایت خود استفاده کنید.
- بررسی دقیق بازخوردهای کاربران: استخراج داده با پایتون به شما دید وسیعی نسبت به بازخوردهای کاربران اینترنتی میدهد. با شناسایی صحیح کاربران، تعامل بیشتری با آنها خواهید داشت و این در رشد کسب و کار شما بسیار مؤثر است.