انجام پایان نامه پس از گذراندن دروس تئوری یکی از مسائل بسیار مهم برای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی محسوب می شود. دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری تنها به شرط ارائه پایان نامه و دفاع مقبول از آن می توانند فارغ التحصیل شوند. هر پایان نامه یک موضوع پژوهشی جدید و مبتکرانه را شامل می شود که دانشجو موظف به تحقیق و ارائه مطالب علمی و نتیجه گیری از موضوع مورد پژوهش است. انجام پایان نامه پروسه ای است که تخصص و تجربه بالایی می طلبد. هر چند که دانشجویان موظف به تحقیق و پژوهش در زمینه موضوع پایان نامه خود هستند اما انجام هیچ پایان نامه ای بدون راهنمایی اساتید و افراد خبره در این زمینه امکان پذیر نیست.
تعیین موضوع، اولین مرحله برای انجام پایان نامه
تعیین موضوع برای انجام پایان نامه هم می تواند توسط استاد راهنما انجام شود و هم می تواند با ارائه ایده از طرف دانشجو و موافقت استاد راهنما صورت پذیرد. موضوع منتخب باید جذابیت کافی را از نظر علمی و کاربردی بودن داشته باشد. علاوه بر این، موضوع بایستی کاملا یونیک باشد. یعنی قبل از شما هیچ دانشجو و پژوهشگر دیگری در مورد آن پایان نامه یا رساله ارائه نکرده باشد. پس از موافقت استاد راهنما برای اطمینان از یونیک بودن موضوع منتخب می توانید از خدمات سایت های فعال در زمینه ارائه پیشینه پژوهشی کمک بگیرید. یکی از معتبرترین این سایت ها که مطابق با قوانین بسیاری از دانشگاه های کشور، تاییدیه آن در صفحات اول پایان نامه آورده می شود، سایت ایرانداک است. پس از ثبت نام در این سایت در قسمت “درخواست پیشینه پژوهش” اطلاعات لازم را وارد و موضوع پایان نامه را به زبان های فارسی و انگلیسی همراه با کلید واژه های پیشنهادی ثبت می کنید.
این سامانه را می توان یک کتابخانه آنلاین گسترده شامل تمامی پایان نامه ها و موضوعات کار شده تا به حال در نظر گرفت. پس از انجام بررسی های لازم بر اساس کلید واژه های پیشنهادی، سایت ایرانداک نتیجه نهایی را به ایمیل شما ارسال می کند. بررسی و ارسال نتیجه، غالبا زمانی حدود ۳ الی ۱۰ روز به طول می انجامد. در فایل PDF نتیجه ارائه شده، عدم وجود پیشینه برای موضوع پیشنهادی تایید می شود. همچنین ممکن است یک یا چند مورد از موضوعات مشابه برای دانشجو ارسال شوند. دانشجو در مرحله پروپوزال نویسی که بعد از تایید موضوع انجام می شود موظف به توجیه تمایز طرح پیشنهادی خود با موضوعات مشابه ارائه شده از طرف ایرانداک است.
انجام تحقیق برای نگارش پروپوزال
پیش از آغاز نگارش و تدوین پایان نامه ابتدا باید طرح پیشنهادی پایان نامه در قالب پروپوزال به دانشکده تحویل و مورد تصویب قرار گیرد. پروپوزال را می توان یک نسخه چند برگی از پایان نامه در نظر گرفت. محتوای پروپوزال نیز به اندازه پایان نامه بایستی علمی و توجیه کننده طرح پیشنهادی شما باشد. برای این منظور یک مطالعه و تحقیق اجمالی از موضوع لازم است. قبلا در مورد اصول نگارش پروپوزال مقالاتی ارائه کرده ایم که برای کسب اطلاعات سودمند می توانید به این مقالات مراجعه کنید.
انجام پروژه و جمع آوری داده ها
پس از ارائه و تصویب پروپوزال باید برای انجام پایان نامه تمرکز خود را بر تحقیق و پژوهش در حوزه موضوع بگذارید. دانشجویانی که پروژه آنها در حیطه تجربی قرار می گیرد بایستی با انجام تحقیقات آزمایشگاهی داده های لازم را بدست آورند. دانشجویانی هم که پژوهش آنها کاربردی و بنیادی تلقی می شود باید به دنبال تحقیقات کتابخانه ای و میدانی و همچنین کمک گرفتن از نرم افزارهای تخصصی رشته خود برای گرفتن نتایج مقبول باشند.
جمع آوری داده ها را در این مرحله برای هر بخش از پایان نامه به صورت مرتب و منسجم انجام دهید. این موضوع باعث می شود که در مرحله نگارش با مشکلات کمتری روبرو گردید. تصاویر، نمودارها، جداول و هر آنچه که بدست آورده اید را طبقه بندی کرده و در پوشه امنی نگه دارید. برخی از افراد حتی برای احتیاط بیشتر داده های پروژه پایان نامه یا رساله خود را علاوه بر ذخیره سازی در حافظه کامپیوتر در یک فلش مموری نیز ذخیره می کنند تا در صورت آسیب به لپ تاپ یا ویروسی شدن اطلاعات آن، داده های پروژه را در دست داشته باشند.
نگارش فصول مختلف در انجام پایان نامه
در انجام پایان نامه تعداد فصول غالبا به صورت سلیقه ای و با مشورت استاد راهنما تعیین می شود. برخی از پایان نامه ها تنها در سه فصل و برخی دیگر حتی تا شش فصل نگارش و تهیه می شوند. فصل اول غالبا شامل مقدمه ای بر موضوع مورد پژوهش می شود. در این فصل مطالبی چون ارائه تعریفات، ضرورت انجام پایان نامه، مروری بر تحقیقات انجام شده و … آورده می شود. در فصل دوم بیشتر پایان نامه ها بخش محاسبات پروژه، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند.
فصل سوم اختصاص به شرح روش تحقیق دارد. مواد و وسایل استفاده شده، نرم افزارهای به کار رفته، سخت افزارهای لازم و … در این فصل نگارش می شوند. در فصل چهارم که در اغلب پایان نامه ها با عنوان ” نتایج و بحث” آورده می شود، داده های بدست آمده آورده می شوند. برخی از دانشجویان و اساتید ترجیحا تصاویر، آنالیزها، جداول و نمودارها را نیز در این فصل و در کنار توضیحات می آورند. اما برخی دیگر به صورت کاملا سلیقه ای ترجیح می دهند که این اطلاعات را در فصل مجزایی آورده و توضیحات مربوط به تفسیر آنها را در فصلی دیگر ذکر کنند. در آخر در صفحه ای با عنوان نتیجه گیری، در یک پاراگراف حاصل انجام پایان نامه توضیح داده می شود. پس از این صفحه در اغلب رشته و گرایش ها صفحه ای با عنوان پیشنهادات نیز قرار می گیرد. در این صفحه پیشنهاداتی برای انجام تحقیقات در این حوزه در آینده به صورت تیتروار آورده می شوند.
برای انجام پایان نامه خود به صورت تخصصی می توانید از مشاوره های متخصصان برجسته ما استفاده کنید. متخصصان مجموعه ما در شرکت همراه شریف جمعی از اساتید و دانش آموختگان رشته های مختلف هستند که در زمینه تخصصی شما اقدام به راهنمایی انجام پایان نامه می کنند.