شاید برای بسیاری از شما سؤال باشد چرا هر ساله بر تعداد دانشجویان بین المللی ترکیه افزوده می شود. یکی از دلایل ارزان و کم هزینه بودن آن است. بله درست متوجه شده اید هزینه تحصیل در ترکیه به نسبت کشورهای اروپایی پایینتر است. همچنین دانشگاه های ترکیه دارای بورسیه ی تحصیلی می باشند که همین موضوع مقدار زیادی از هزینه ها را کاهش می دهد.
علاوه بر مورد فوق باید اشاره کنیم که بسیاری از دانشگاه های ترکیه به علت اعتبار بالا و دارا بودن عهدنامه اراسموس این قابلیت را دارند که دانشجویان را با کشور های اروپایی یا آمریکایی مبادله کنند.
شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه چگونه می باشد؟
این نکته بسیار حائز اهمیت است که شما خواستار اپلای در چه مقطعی هستید. اگر خواهان اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی هستید، تنها دیپلم برای شما کافیست اما با تمام این وجود فرایند اپلای کردن متغیر است اما شرایط عمومی را نیز داراست که در ادامه به معرفی اصلی ترین شرایط می پردازیم.
در مرحله ی اول لازم است فرم اصلی را پر کنید و سپس مدارک لازم از جمله ریز نمرات، مدرک زبان، رزومه، توصیه نامه و … باید آماده باشد. با توجه به کرونا ارسال مدارک را به صورت مجازی و اینترنتی پذیرفته اند. این مدارک تا قبل از به اتمام رسیدن مهلت باید ارسال شود. در اغلب موارد این تاریخ اول آگوست است.
آیا امکان تحصیل به زبان انگلیسی در ترکیه وجود دارد؟
بله وجود دارد اما شرط آن داشتن مدرک تافل یا آیلتس می باشد و هر دانشجویی خواستار این موضوع باشد می تواند در وهله ی اول مدرک زبان را دریافت کند و سپس تحصیل را آغاز کند.
کار ضمن تحصیل در ترکیه
خبر خوش برای دانشجویان ارشد و دکترا این است با توجه به قانون موجود در ترکیه این افراد پس از یک سال تحصیل می توانند مشغول به کار شوند. در اغلب مواقع مجوز کار در ترکیه ۱ ساله می باشد که در مرحله ی بعدی ۳ ساله تمدید می کنند و در مرحله ی بعدی ۶ ساله تمدید می کنند.
ان دانشجویان می توانند در برخی سازمان های پژوهشی یا تحقیقاتی مشغول به کار شوند و حقوق بگیرند. مهم ترین نکته این است که این قانون به دانشجویان کارشناسی تعلق نمی گیرد.
نحوه تحصیل در ترکیه به چه صورت است؟
نحوه اخذ چذیرش تحصیلی به ۲ صورت امکانپذیر می باشد با آزمون و بی آزمون. در مرحله ی اول که با آزمون می باشد آزمونی ماتتد کنکور برگزار می شود و افراد با توجه به میزان سواد و سطح معلومات خود آن را پشت سر می گذارند. سپس پس از اعلام نتایج مشخص می شود که کدام دانشجویان می توانند در دانشگاه مورد نظر خود تحصیل کنند.
ناگفته نماند که ۲ آزمون در کشور ترکیه برگزار می شود که به ترتیب عبارتند از آزمون یوس و ست. آزمون یوس در اغلب مواقع برای دانشگاه های دولتی می باشد اما برخی از دانشگاه های غیر دولتی نیز از آن استفاده می کنند. آزمون ست برای دانشگاه های غیر دولتی است و طبیعتا هزینه های آن نیز گرانتر می باشد.
فراموش نکنید که رقابت در رشته پزشکی و دندانپزشکی بسیار بالا می باشد و قبولی در این دو رشته بسی سخت است و تک به تک سوالات از اهمیت والایی برخوردارند اما باقی رشته ها این گونه نیستند.
بپردازیم به شرایط تحصیل بدون آزمون که به این صورت است تمام دانشگاه های خصوصی یا غیر دولتی در داخل هر دانشگاه آزمون برگزار می کنند. نکته ی جالب توجه دیگر نیز این است که در مقطع ارشد و دکترا نیز پذیرش با آزمون نمی باشد. تمامی دانشگاه ها هر ساله ۲ بار رشته هایی که پذیرش دارند را در سایت خود اعلام می کنند و متقاضیان باید در رشته ی مورد نظر خود ثبت نام کنند و آزمون دهند.
هزینه تحصیل در ترکیه چگونه است؟
باید در ابتدا این نکته را ذکر کرد که هزینه ی تحصیل در ترکیه بسته به مقطع و جتی نوع رشته متفاوت است. طبیعی است که هزینه تحصیل در رشته ی پزشکی با هزینه تحصیل در رشته مهندسی تفاوت دارد.
در مقطع کارشناسی هزینه ها به این صورت است در مرحله اول باید زبانی که می خواهید به شما تدریس شود را تعیین کنید. نکتهی جالب توجه این است که کلاس هایی با زبان ترکی در مقایسه با زبان انگلیسی ارزانتر است و هزینه آن بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ دلار است اما کلاس های درسی با زبان انگلیسی بین ۵۰۰ تا ۱۸۰۰ دلار است. مقطع کارشناسی حدود ۴ سال به طول می انجامد تا تمام شود.
در دوره کارشناسی ارشد که مانند ایران ۲ سال طول می کشد تا به اتمام برسد کلاس های به زبان ترکی به قیمت ۳۰۰ الی ۶۰۰ دلار است ولی هزینه کلاس های درسی به زبان انگلیسی ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار است. هزینه دوره دکتری ۵۰۰ الی ۸۰۰ دلار است که در هر صورت به زبان انگلیسی است. در ایران دوره دکتری ۵ ساله است اما در ترکیه ۴ ساله می باشد.
هزینه زندگی در کشور ترکیه
هزینه های تحصیل به این صورت است کلاس هایی که به زبان انگلیسی هستند گرانتر از کلاس ها به زبان ترکی هستند. دیگر هزینه ها نیز با توجه به نوع دانشگاه (ارزانترخصوصی، دولتی)، نوع رشته و حتی مقطع نیز تفاوت دارد.
طبق تحقیقات و آمار به دست آمده هزینه تحصیل در ترکیه ارزانتر از سایر کشور ها می باشد. در سال ۲۰۲۰ هزینه های ترکیه در مقایسه با آمریکا بیشتر از ۵۳ درصد ارزانتر و حتی ۲۳ درصد ارزانتر از ایران می باشد. لازم به ذکر است اجاره بهای آن نیز در ترکیه ۵۸ درصد ارزانتر از ایران است که همین موضوع توجه بسیاری از دواطلبان مخصوصا ایرانیان را به خود جلب کرده است.
سخن آخر
در این مقاله به مزایا و نحوه تحصیل در ترکیه پرداختیم. ترکیه به علت نزدیکی به ایران و وجودش در خاورمیانه مورد توجه بسیاری از داوطلبان قرار گرفته و در میان دانشجویان محبوب است. افراد می توانند با ازمون و بدون آزمون درخواست پذیرش دهند. از دیگر مزایای تحصیل در ترکیه کار ضمن تحصیل و ارزانی هزینه ی تحصیل و زندگی در ترکیه می باشد.