ماموریت کاوشگر خورشیدی پارکر؛ مطالعه خورشید است. اما این فضاپیما دادههای بسیار چشمگیری در مورد زهره به دست آورده و توانسته اولین تصاویر از سطح سیاره زهره را به ثبت برساند.
کاوشگر پارکر اولین تصاویر از سطح سیاره زهره در نور مرئی را ثبت کرده است. با استفاده از این تصاویر نور مرئی، دانشمندان قادرند از میان ابرهای موجود در جو این سیاره به سطح آن نگاه کرده و به اطلاعات بیشتری در مورد زمین شناسی و مواد معدنی زهره دست پیدا کنند. این اطلاعات پاداش کاملی است که هرگز انتظار نمی رفت.
کاوشگر خورشیدی پارکر در بین ماموریت اصلی خود، سهم جدیدی در علم زهره داشت. ماموریت این کاوشگر بر روی خورشید متمرکز است اما در طی یک پرواز نزدیک در کنار سیاره زهره توانست اولین تصاویر از سطح سیاره زهره را در نور مرئی ثبت کند.
ناسا در بیانیه ای در روز چهارشنبه، ۲۰ بهمن (۹ فوریه)، گفت: با ترکیب تصاویر جدید با تصاویر قبلی، اکنون دانشمندان دامنه وسیع تری از طول موج ها برای مطالعه دارند که می تواند به شناسایی مواد معدنی در سطح سیاره کمک کند.
چنین تکنیکهایی قبلاً برای مطالعه سطح ماه استفاده شده بود. ماموریت های آینده به گسترش این محدوده از طول موج ها ادامه خواهند داد که به درک ما از سیارات قابل سکونت کمک خواهد کرد.
تصویرگر میدان وسیع برای کاوشگر خورشیدی پارکر (WISPR) از کل قسمت سیاره در شب و در نور مرئی و همچنین نور مادون قرمز تصویربرداری کرد و مناطقی از جمله قارهها، دشتها و فلاتهای سیاره که آغشته به گدازه هستند را آشکار کرد. علاوه بر این، دانشمندان اکسیژن را در جو زهره مشاهده کردند که هاله ای را در اطراف سیاره تشکیل می دهد.
با توجه به اینکه زهره به طور دائم توسط ابرها پوشیده شده است، دیدن سطح آن در نور مرئی کار آسانی نیست. اما این اولین باری نیست که WISPR از این سیاره عکس می گیرد. در گذشته، ژوئیه ۲۰۲۰، در طول پرواز زهره (سومین پرواز ماموریت) این کار را انجام داده بود.
WISPR طراحی شده است تا ویژگیهای خورشید، جریان ثابت ذراتی که از خورشید سرازیر میشوند – معروف به باد خورشیدی – را تشخیص دهد. اما بیشتر ابرهای زهره نور مرئی ساطع شده از سطح زهره را مسدود می کنند. با این وجود طولانی ترین طول موج های مرئی که با طول موج های نزدیک به فروسرخ هم مرز هستند از آن عبور می کنند. در حالی که نور قرمز بیشتر در تصاویر نور روز گم می شود، امید این بود که عبور شبانه به WISPR اجازه دهد تا گرمای زهره را که از سطح می درخشد، ببیند.
این شانس با پرواز فوریه ۲۰۲۱، چهارمین پرواز ماموریت، زمانی که فضاپیما برای اولین بار از کنار قسمت شب سیاره عبور کرد، به وجود آمد. دمای سطح زهره، حتی در سمت شب، ۴۶۰ درجه سانتیگراد است. این دما آنقدر بالا است که سطح صخرهای زهره را به طور قابل توجهی درخشان می کند.
WISPR طول موج هایی از مادون قرمز نزدیک (که به صورت گرما قابل مشاهده بود) تا مرئی، بین ۴۷۰ نانومتر و ۸۰۰ نانومتر را انتخاب کرد. این کار متمایز از ماموریتهای مداری قبلی است که برای مشاهده سطح سیاره به مشاهدات رادار و فروسرخ متکی بودند.
فراتر از بررسی ویژگی های سطح، تصاویر جدید WISPR از طریق درک بهتر زمین شناسی و ساختار معدنی زهره به یافتن سرنخ هایی برای تکامل سیاره کمک می کند. همچنین برای دو ماموریت آینده برنامه ریزی شده برای زهره نیز مفید خواهند بود.
با مطالعه سطح و جو زهره، ما امیدواریم که ماموریت های آینده به دانشمندان کمک کند تا تکامل زهره و آنچه که امروز این سیاره را غیرقابل سکونت کرده است، درک کنند. در حالی که هم DAVINCI و هم VERITAS عمدتاً از تصویربرداری نزدیک به مادون قرمز استفاده میکنند، نتایج پارکر ارزش تصویربرداری از طیف وسیعی از طولموجها را نشان داده است.