چهار سال، زمان کمی برای ماهواره بررسی سیارات فراخورشیدی ناسا (TESS) و دانشمندانی که شب و روز به بررسی داده های آن می پرداختند، نبوده است. اکنون تیم ماموریت شکار سیاره ناسا توانسته در کمتر از ۴ سال، ۵۰۰۰ جهان بیگانه که ممکن است دارای حیات باشند را پیدا کند.
ماموریت شکار سیاره ناسا
ماهواره بررسی سیارات فراخورشیدی ناسا (TESS) در ۱۸ آوریل (فروردین ۱۳۹۷) از ایستگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال در فلوریدا پرتاب شد. تس به دنبال یافتن جهانهای بیگانه در اطراف ستارگان در همسایگی خورشید است. سیاراتی که پس از کشف توسط تس به وسیله ماموریتهای دیگر و با جزئیات دقیق تر مورد بررسی قرار می گیرند.
ماموریت شکار سیاره ناسا بهتازگی به یک نقطه عطف بزرگ رسیده و تعداد اکتشافات (آنچه که تیم این پروژه آن را TESS Objects of Interest یا TOI نامید) از ۵۰۰۰ مورد عبور کرده است. این تعداد شامل سیارات فراخورشیدی و سیگنالهای جذاب از سایر اجرام آسمانی میشود.
در مرحله بعد ستاره شناسان از بین فهرست TOI ها، نامزد هایی را برای مطالعه با استفاده از ابزارهای دیگر و با جزئیات بیشتر انتخاب کرده تا بهتر متوجه شوند که TESS دقیقا چه چیزی را مشاهده کرده است.
لازم به ذکر است که دانشمندان دانشگاه MIT مأموریت TESS را هدایت می کنند. آن ها بیان کرده اند که سال گذشته در این زمان، TESS کمی بیش از ۲۴۰۰ مورد TOI پیدا کرده بود اما امروز مشاهدات آن به بیش از دو برابر این تعداد رسیده است. آن ها برای اکتشاف هزاران مورد دیگر در سال های آینده هیجان زده هستند.
از زمان پرتاب TESS در آوریل ۲۰۱۸ تا کنون، ۱۷۶ مورد از TOI به عنوان سیاره تایید شده است. از آنجایی که پس از شناسایی اولیه یک TOI، زمان رصد بیشتری برای تایید نامزدهای سیارات فراخورشیدی طول میکشد، دانشمندان انتظار دارند که تعداد سیارات تایید شده از کشف نامزدها عقب بماند.
به عنوان مثال، تلسکوپ فضایی کپلر، بیش از ۲۰۰۰ سیاره بالقوه را شناسایی کرد که علیرغم تکمیل مشاهدات آن در سال ۲۰۱۳، هنوز به عنوان یک سیاره مورد تایید واقع نشده اند. (داده های این ماموریت شامل بیش از ۲۷۰۰ سیاره تایید شده است.)
TESS در هنگام پرتاب، یک ماموریت دو ساله را هدف قرار داده بود که نیمه اول برنامه را در نیم کره جنوبی و نیمه دوم را در نیم کره شمالی سپری کند. از زمانی که ماموریت فضاپیما در جولای ۲۰۲۰ تمدید شد، این الگو دوباره تکرار کرد. این تیم امیدوار است که مشاهدات را حداقل تا سال ۲۰۲۵ ادامه دهد.
از آن جایی که TESS هر بار یک ماه را صرف خیره شدن به ستارگان درخشان کوچک در هر قسمت از آسمان می کند، بهترین گزینه برای کشف، یافتن سیارات نزدیک به ستارگان است زیرا این اجرام تمایل دارند در مدار خود بسیار سریع بچرخند. اکتشافات این ماموریت تاکنون شامل چندین مورد از سیارات بوده است که در آن ها یک سال یا یک چرخش کامل به دوره ستاره مادرشان فقط ۱۶ ساعت زمینی طول می کشد.
دیگر اکتشافات TESS تا به امروز شامل مجموعه ای از پنج سیاره است که با ریتم به دور ستاره خود می چرخند و سیاره ای که ممکن است ابرهای حاوی آب داشته باشد و یا سیاراتی که احتمالا توسط ستاره های پیرشان بلعیده خواهند شد، در خود جای داده است.
کاترین هسه، مدیر TOI در MIT، در بیانیه گفت: «با دادههای سال اول تمدید شدن ماموریت، توانستیم دهها نامزد اضافی برای TOI پیدا کنیم که در طول مأموریت اصلی پیدا شده بودند. من هیجان زده هستم که ببینم در طول بقیه ماموریت طولانی مدت و در سال های آینده با استفاده از TESS، چه تعداد سیستم چند سیاره ای می توانیم پیدا کنیم.”