در این که جهان هستی بسیار شگف انگیز و حیرت آور است جای هیچ گونه شک و تردیدی نیست. در این مقاله به بررسی ۸ پدیده مرموز و عجیب در جهان هستی می پردازیم تا شگفت آور بودن کیهان را بهتر درک کنیم.
شاید بتوان گفت که عجیب ترین پدیده جهان هستی همین سیاره زمین خودمان است و به قولی آب در کوزه و ما گرد جهان می گردیم. فقط کافیست به اطراف خود نگاه کنیم؛ انواع گیاهان و جانوران عجیب و غریب و را می بینیم که بر روی یک توپ آبی از سنگ نیمه مذاب پوشیده شده در پوسته ای نازک و سخت و وجود لایه ای نازک از گازها در اطراف آن، زندگی می کنند.
بررسی ۸ پدیده مرموز و عجیب در جهان هستی
سیاره ما نشان دهنده بخش کوچکی از پدیده های عجیب و غریبی است که می توان آنها را در سرتاسر کیهان یافت و هر روزه نیز ستاره شناسان شگفتی های جدیدی را کشف می کنند. در واقع کیهان آنقدر عظمت دارد که سرشار از پدیده های حیرت آور برای ما باشد؛ پدیده هایی که در این جا به بررسی آنان بپردازیم.
سیگنال های رادیویی مرموز
از سال ۲۰۰۷، محققان سیگنالهای رادیویی بسیار قوی و فوقالعاده را دریافت میکنند که تنها چند میلی ثانیه دوام آورده و سپس نابود می شود. این فلاشهای اسرارآمیز انفجارهای رادیویی سریع (FRB) نامیده میشوند و به نظر میرسد که از میلیاردها سال نوری دورتر به ما می رسند (آنها از سمت تمدن های بیگانه نیستند).
اخیراً دانشمندان موفق شدند یک FRB تکرار شوند که شش بار متوالی چشمک زد را گرفتار کنند. این دومین سیگنال از این نوع است که تا به حال دیده شده است و می تواند به کشف این راز کمک کند.
پاستا اتمی
قوی ترین ماده در جهان از بقایای یک ستاره مرده تشکیل می شود. بر اساس شبیهسازیها، پروتونها و نوترونها در پوسته چروکیده یک ستاره، ممکن است تحت فشار گرانشی دیوانهکنندهای قرار بگیرند. این فشار بسیار بالا آنها را درست به مانند یک پاستا بهصورت درهمتنیده از مواد، فشرده میکند. فشار لازم برای تولید یک پاستا اتمی ۱۰ میلیارد برابر نیروی لازم برای خرد کردن فولاد است!
قمری که خود قمر دارد
وجود یک ماه در حال گردش به دور یک ماه دیگر به نظر غیر معمول می رسد. این پدیده که با نامهای زیرماه، ماهماه، ماهبزرگ، ماه و قمر نیز شناخته میشود هنوز دارای جنبه تئوری است اما محاسبات اخیر نشان میدهد که هیچ چیز غیرممکنی در مورد شکلگیری آنها وجود ندارد. شاید روزی ستاره شناسان یکی را کشف کنند.
عجیب ترین ستاره
هنگامی که ستاره شناسان برای اولین بار ستاره معروف به KIC 846285 را رصد کردند، بسیار حیرت زده شدند. این جسم که ستاره تابی نامیده می شود، در فواصل نامنظم و برای مدت زمان عجیب و گاهی تا ۲۲ درصد، درخشندگی خود را کاهش می دهد.
نظریههای مختلفی از جمله احتمال وجود یک ابرساختار بیگانه در اطراف آن که توسط یک تمدن هوشمند ساخته شده است، مطرح شد. اما امروزه اکثر محققان بر این باورند که ستاره توسط حلقهای از غبار غیرعادی احاطه شده است که باعث تاریکی آن میشود.
نوترینوی راهنما
تک نوترینوی پرانرژی که در ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۷ به زمین برخورد کرد، به خودی خود آنقدرها هم خارق العاده نبود. فیزیکدانان رصدخانه های قطب جنوب حداقل یک بار در ماه نوترینوهایی با سطوح انرژی مشابه را مشاهده می کنند.
اما این یکی خاص بود، زیرا اولین موردی بود که با اطلاعات کافی در مورد منشأ آن به دست ستاره شناسان رسید. از این رو دانشمندان تلسکوپ های خود را به سوی محل ارسال آن نشانه رفتند. دآن ها دریافتند که این نوترینو ۴ میلیارد سال پیش توسط یک سیاهچاله در حال شعله ور شدن به سمت زمین پرتاب شده است. سیاهچاله ای عظیم در مرکز کهکشانی که مواد اطراف خود را می بلعیده است.
کهکشان فسیلی زنده
DGSAT I یک کهکشان فوق پراکنده (UDG) به این معنی که به بزرگی کهکشانی مانند کهکشان راه شیری است اما ستاره های آن به قدری به صورت پراکنده پخش شده اند که تقریباً این کهکشان را نامرئی می کند.
اما وقتی دانشمندان این کهکشان شبحوار را در سال ۲۰۱۶ رصد کردند، متوجه شدند که کاملاً بر خلاف سایر UDGها که معمولاً در خوشهها یافت میشوند، تنها است. ویژگیهای آن نشان میدهد که این جسم کمنور در دوران بسیار متفاوتی در جهان شکل گرفته است، یعنی تنها ۱ میلیارد سال پس از بیگ بنگ یا همان انفجار بزرگ و این موضوع DGSAT 1 را به یک فسیل زنده تبدیل کرده است.
سیاره سرکش با شفق های قطبی
سیارات سرکشی که در کهکشان حرکت می کنند توسط نیروهای گرانشی از ستاره مادر خود پرتاب شده اند و در واقع دور ستاره خاصی نمی چرخند. یکی از ویژگیهای خاص در این کلاس پدیده ای است که با نام SIMP J01365663+0933473 شناخته می شود.
این جرم که به اندازه یک سیاره است، در فاصله ۲۰۰ سال نوری از ما قرار دارد و میدان مغناطیسی آن بیش از ۲۰۰ برابر قویتر از مشتری است. این مقدار به اندازه کافی قوی است تا بتواند شفق های چشمک زنی در اتمسفر آن ایجاد کند که با تلسکوپ های رادیویی قابل مشاهده است.
هایپریون بسیار الکتریکی
عنوان عجیبترین قمر در منظومه شمسی میتواند به بسیاری از اجرام آسمانی برسد اما یکی از عجیبترین پدیده ها هایپریون قمر زحل است. این شی سنگی نامنظم مانند سنگ پا با دهانههای متعدد است. فضاپیمای کاسینی ناسا که بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۷ از سیستم زحل بازدید کرد، دریافت که هایپریون با یک “پرتو ذرات” الکتریسیته ساکن در فضا، شارژ شده است.