RCS که مخفف Rich Communication Service می باشد ، سرویس پیام رسانی جدیدی است که از آن به عنوان جایگزین سیستم SMS نام برده می شود.RCS می تواند عملکردی مشابه سرویس پیام کوتاه را داشته باشد با این تفاوت که از امکانات و قابلیت هایی بسیار بیش تری هم برخوردار است. در ادامه این مطلب به بررسی بیشتر پیام رسان RCS و برتری های آن نسبت به SMS خواهیم پرداخت.
بیشتر از ۲۵ سال از آغاز به کار سرویس SMS یا پیام کوتاه می گذرد و این سرویس همچنان یک ویژگی اصلی در گوشی های همراه محسوب می شود.هرچند که با ظهور اپلیکیشن های پیام رسان مانند واتس آپ ، تلگرام ، کاربرد سرویس اس ام اس بسیار محدود شده است اما این سرویس همچنان در میان کاربران برای ارسال پیام کوتاه متنی استفاده می شود.
لزوم استفاده از RCS
شاید الان سوالی که در ذهن شما هم باشد این است که با وجود اپلیکیشن های پیام رسان چه نیازی به استفاده از RCS است ؟باید گفت آنچه که تاکنون منجر به زنده ماندن سرویس پیام کوتاه شده است ، این نکته است که این سرویس در تمام گوشی های همراه قابل استفاده است و تفاوتی نمی کند که گوشی شما هوشمند باشد یا یک گوشی ساده و شما میدانید که هر شماره تلفن همراهی که وجود دارد قابلیت دریافت پیام کوتاه را خواهد داشت.
ویژگی یکپارچه بودن و همه گیر بودن سرویس RCS می تواند باعث لزوم استفاده کاربران از آن در کنار اپلیکیشن های پیام رسان باشد.
RCS در مقابل SMS
سرویس RCS به صورت کلی ایده های زیادی از اپلیکیشن های پیام رسان گرفته است.برخلاف سیستم SMS شما در RCS امکان فرستادن فایل ها هم خواهید داشت.این به معنای این است که می توانید عکس ها و تصاویر خود را با کیفیت کامل و بدون نیاز به فشرده سازی در این سرویس به اشتراک بگذارید.همچنین برای ارسال یک فایل PDF نیازی به استفاده از ایمیل نخواهد بود و به کمک RCS به راحتی فایل های خود را به اشتراک خواهید گذاشت.
RCS می تواند ارسال شدن پیام کاربران را تضمین کند حتی اگر طرف مقابل امکان استفاده از سیستم RCS را نداشته باشد پیام شما به صورت ساده و مانند یک پیام کوتاه SMS ارسال خواهد شد.سرویس RCS دارای یک رابط کاربری وب نیز خواهد بود و این به معنای این است که شما می توانید بدون کوچکترین تغییر پیام های خود را روی کامپیوتر و لپ تاپ هم مشاهده کنید.
RCS برای کسب و کارها
RCS می تواند محتوای سفارشی و ویژگی های تعاملی ارائه دهد. برای مثال تصور کنید که شما یک بلیط را خریداری می کنید و سپس شرکت فروشنده می تواند با ارسال یک کد QR رمز عبور شما را ارسال کند.و یا شرکت های پستی می توانند برای شما یک پیام ارسال کنند که گزینه هایی برای ردیابی و پیگیری محموله سفارش شده شما در این پیام وجود داشته باشد.
با این حال این کارها را می توان از طریق ایمیل هم انجام داد اما RCS می تواند یک تجربه استفاده یکپارچه و ساده را به ارمغان بیاورد.
امنیت درRCS
RCS می تواند فرستنده هر پیام را تایید کند که این می تواند به مبارزه با حملات فیشینگ و کلاه برداری ها کمک کند.با این حال این سرویس نمی تواند از سیستم end-to-end یا رمز نگاری دو طرفه که در تلگرام یا iMessage استفاده می شود ، بهره ببرد که این نکته می تواند باعث به وجود آمدن نگرانی های امنیتی راجع به این سرویس شود.
RCS در مقابل iMessage اپل
باید گفت که سرویس RCS می تواند همانند iMessage در سیستم عامل IOS عمل کند و به نوعی جای خالی این سرویس را در سیستم عامل اندروید پر کند.گوگل به تازگی اعلام کرده که تا چند ماه دیگر پشتیبانی از پیام رسان گوگل Allo را پایان خواهد داد و این به نوعی یک شکست دیگر در بازار پیام رسان ها برای این شرکت است.
حالا با پایان یافتن کار پیام رسان گوگل الو کارشناسان معتقدند که گوگل قصد دارد از سرویس RCS در سیستم عامل اندروید استفاده کند تا به نوعی بتواند با iMessage اپل به رقابت بپردازد.
همین موضوع می تواند به مشکلی جدی برای سرویس RCS تبدیل شود ، چرا که اپل به احتمال زیاد علاقه ای به ایجاد آن در گوشی های آیفون نخواهد داشت و از آنجایی که آیفون های اپل سهم عمده ای در بازار موبایل دارند ، این موضوع می تواند یکپارچگی سیستم RCS را با مشکل مواجه کند.
چه زمانی می توانیم از RCS استفاده کنیم؟
برای بهرهگیری از سرویس RCS لازم است که هر دو طرف مکالمه مجهز به این تکنولوژی باشند.به این معنا که از یک طرف باید اپراتورهای مخابراتی زیر ساخت لازم برای بهرهبرداری از این سرویس را فراهم کنند و در طرف دیگر سیستم عامل گوشی های همراه هم باید از فناوری RCS پشتیبانی کنند.
در حال حاضر سرویس RCS تنها در کشور ژاپن به شکل کامل ایجاد و راهاندازی شده است و در کشورهای آمریکای شمالی و چند کشور اروپایی هم چندین اپراتور مخابراتی هستند که از این سرویس استفاده می کنند.
در ایران هم تاکنون برنامه مشخصی برای پیادهسازی این سیستم از طرف اپراتورهای مخابراتی ارائه نشده است و به نظر نمی رسد به این زودی ها شاهد به کارگیری این سرویس در ایران باشیم.باید دید که در آینده آیا RCS می تواند به صورت یکپارچه جایگزین سیستم پیام کوتاه باشد و یا اتفاقات دیگری در این زمینه روی خواهد داد.