یکی از توصیه های متخصصان کامپیوتر این است که از رم دوکاناله استفاده کنید اما معنی این حرف چیست و این کار چه تأثیری بر عملکرد کامپیوتر خواهد داشت؟ پس با اعوجاج همراه باشید تا متوجه شوید که آیا می توان با رم دوکاناله سرعت کامپیوتر را افزایش داد؟
Dual-Channel Memory یا رم دو کاناله چیست؟
قبل از هرچیز باید بدانید که وظیفه ی رم چیست؟ حافظه ی دسترسی تصادفی یا رم مکانی است که برنامه های اخیراً باز شده داده های کوتاه مدت خود را در آن ذخیره می نمایند. به عنوان مثال اکنون که این مطلب را مطالعه می کنید مرورگر باز است. در اینجا مرورگر همان برنامه ای است که اخیراً باز بوده و داده های کوتاه مدت آن نیز داده های مربوط به وب سایت هستند که در حافظه رم کامپیوتر شما ذخیره می شوند. حال هرقدر حافظه رم بیشتر باشد امکان اجرا نمودن برنامه های بیشتری به صورت همزمان وجود دارد آن هم بدون ایجاد کوچکترین مشکل در سرعت به عبارت دیگر با حافظه رم بیشتر در هنگام اجرای همزمان برنامه های مختلف با کندی سرعت روبرو نخواهید شد.
CPU به این داده های موقت از طریق ماژول رم دسترسی پیدا می کند. کامپیوتر با استفاده از کانال های رم به داده های ذخیره شده بر روی رم دسترسی پیدا می کند. این کانال ها در واقع عملکردی مانند گذرگاه های ارتباطی دارند که اجازه ی دسترسی به داده های ذخیره شده ی موقت را می دهند. حال هرقدر تعداد این کانال ها بیشتر باشد امکان دسترسی به اطلاعات سریع تر خواهد بود. Dual-Channel Memory فناوری است که به منظور افزایش نرخ جابجایی اطلاعات بین CPU کامپیوتر و رم از دو کانال رم استفاده می کند.
دو ماژول رم در حالت دو کاناله به طور همزمان با یکدیگر ارتباط برقرا می نمایند. در واقع هریک از این ماژول ها بر روی کانالی جداگانه قرار دارد در نتیجه کار با برنامه ها و اجرای آن ها در کامپیوتر بسیار سریع تر خواهد بود. با این تفاسیر نصب رم دو کاناله تأثیر قابل توجهی بر عملکرد کامپیوتر شما خواهد داشت. به طور مثال دو ماژول دو کاناله ۲ گیگابایتی عملکرد بسیار بهتری در مقایسه با یک ماژول تک کاناله ۴ گیگابایتی دارد.
نصب رم دو کاناله
نصب رم دوکاناله بستگی به مادر بُرد کامپیوتر شما دارد. یکی از ویژگی هایی مادر بُرد مناسب برای نصب رم دوکاناله این است که این قطعه باید دارای دو اسلات باشد. این شکاف ها باید امکان کار کردن با یکدیگر را داشته باشند تا بتوانند از حالت دوکاناله پشتیبانی کنند. خوشبختانه بسیاری از مادر بُردها این ویژگی را دارند. برخی از آن ها نیز با استفاده از شماره گذاری و رنگبندی محل قرارگیری ماژول های رم را به کاربر نشان می دهند.
در صورتی که مادر بُرد دارای بیش از دو اسلات رم باشد، هر یک از آن ها به صورت دو کاناله در نظر گرفته می شوند. مثلاً مادر بُرد داری ۴ اسلات در واقع دو جفت اسلات رم دوکاناله دارد. در این موارد باید دو ماژول به صورت یکی در میان نصب شوند تا رم دوکاناله شود. توصیه ما این است که به منظور به دست آوردن اطلاعات دقیق تر در این زمینه دفترچه راهنمای مادر بُرد خود را مطالعه کنید.
دوکاناله بودن رم ربطی به نوع و برند آن ندارد. تقریباً همه ی رم های مدرن تمامی برندها از این فناوری پشتیبانی می کنند. مهمترین نکته در این رابطه این است که ماژول ها باید از لحاظ تأخیر، سرعت و حافظه سازگار با یکدیگر باشند تا کاربر بتواند بهترین استفاده را از این موضوع ببرد. بسیاری از کمپانی ها به منظور کاهش سردرگمی کاربران ماژول ها را هم به صورت تکی و هم به صورت دو عددی در یک بسته به فروش می رسانند.
آیا در لپ تاپ ها نیز می توان رم را به حالت دو کاناله افزایش داد؟
لپ تاپ ها نیز می توانند از مزیت رم دو کاناله استفاده کنند. اکثر لپ تاپ های امروزی یک ماژول از حافظه رم دارند اما در بخش پشتی یک اسلات رم دیگر نیز وجود دارد که می توان از آن برای نصب رم دو کاناله استفاده نمود. پس اگر به دنبال بهبود سرعت هستید یکی از سریع ترین کارها جهت انجام این کار نصب یک ماژول رم جدید است. با این کار علاوه بر افزایش حافظه رم می توانید سرعت بیشتری را نیز از طریق فناوری دو کاناله تجربه کنید.
معمولاً رم لپ تاپ ها SODIMM است. این نوع رم اندازه ی کوچکتری نسبت به همتایان دسکتاپی خود دارد و دارای انواع و اقسام گوناگونی می باشد. نصب رم در لپ تاپ کار بسیار ساده ای است.
بهتر است به منظور سازگاری بیشتر رمی با همان سرعت، مدل و اندازه فعلی خریداری نمایید. می توانید از نرم افزارهای تشخیص سخت افزار برای پیدا کردن مدل رم استفاده کنید یا پلیت پشتی را باز کرده و اطلاعات نوشته شده روی رم را بخوانید. در صورتی که رم متصل به مادر بُرد نباشد می توانید آن را خارج کرده و از دو ماژول یکسان استفاده نمایید.