به گفته دانشمندان، اتمسفر پلوتو در حال تجربه کردن یک تغییر و تحول عجیب است. این سیاره کوتوله که بیش از ۴.۸ میلیارد کیلومتر از زمین دور است، هنگام عبور از جلوی یک ستاره در سال ۲۰۱۸، توجه ستاره شناسان را به خود جلب کرد.
با استفاده از نور پس زمینه این ستاره، محققان توانستند مشاهداتی را از این سیاره کوتوله و جو آن انجام دهند و با استفاده از این فرصت منحصر به فرد به یک نتیجه شگفت انگیز برسند. بر اساس این مشاهدات، ستاره شناسان شواهدی یافتند که نشان می دهد اتمسفر پلوتو در حال از بین رفتن است.
این تیم با استفاده از تلسکوپ های موجود در سایت های متعدد ایالات متحده و مکزیک، پلوتو و جو نازک آن را که مانند زمین عمدتاً از نیتروژن تشکیل شده است، مشاهده کردند. اتمسفر پلوتو با فشار بخار یخ ها بر سطح سیاره کوتوله پشتیبانی می شود و وجود خود را مدیون آن است.
بر اساس بیانیه موسسه تحقیقات (SwRI)، اگر یخ موجود در سطح پلوتو گرم شود، چگالی جو این سیاره به طرز چشمگیری تغییر خواهد یافت اما حدود ۲۵ سال است که پلوتو از خورشید دورتر و دورتر می شود، بنابراین دمای سطح آن رو به کاهش است.
با استفاده از این مشاهدات اخیر، محققان شواهدی یافتند که نشان می دهد جو پلوتو در حال کوچک تر شدن است زیرا سیاره کوتوله سردتر و سردتر می شود. پلوتو آنقدر از خورشید فاصله دارد که با گذشت زمان (قبل از نزدیک شدن به خورشید در مناطق دیگر مدار عظیم خود) به طور واضح دورتر و سردتر می شود.
به لطف پدیده ای که به اینرسی حرارتی معروف است، فشار سطح و چگالی جو پلوتو تا سال ۲۰۱۸ در حال افزایش بوده است. در اصل پلوتو از زمانی که به خورشید نزدیکتر بود گرما را در خود ذخیره کرده است. با این حال، اینرسی شروع به از بین رفتن می کند و با سردتر شدن پلوتو، اتمسفر آن نیز رو به نابودی می رود.
لسلی یانگ، دانشمند SwRI، که برهمکنش بین اجسام یخی منظومه شمسی و سطوح و اتمسفر آن ها را مطالعه می کند، گفت: “این روش مانند گرم شدن ساحل توسط خورشید است. نور خورشید در ظهر شدیدتر است اما ماسه تا بعد از ظهر به جذب گرما ادامه می دهد، بنابراین در اواخر بعد از ظهر دمای ماسه ها در گرم ترین حالت خود است.”