در این مقاله به بررسی حالت یا مود های (Mode) خودکار دوربین دیجیتال که در اکثر آن ها (دوربین های معمولی و دوربین های DSLR) مشترک است، می پردازیم.
حالت های خودکار دوربین دیجیتال
آشنایی با حالت و مود های مختلف دوربین عکاسی برای بسیاری از خوانندگان اساسی است، از این رو امیدواریم این مطلب برای کسانی که در آغاز سفر عکاسی دیجیتالی خود هستند و هنوز از حالت خودکار خارج نشده اند، مفید باشد.
حالت خودکار (Automatic Mode)
در حالت خودکار دوربین با توجه به شرایط، بهترین سرعت شاتر، دیافراگم، ISO، وایت بالانس، فوکوس و فلش را برای گرفتن بهترین عکس ممکن، انتخاب می کند.
حالت خودکار برخی از دوربین ها اجازه نادیده گرفتن فلش یا تغییر آن به حالت “حذف چشم قرمز” را می دهد. این حالت در بسیاری از شرایط عکاسی نتایج مطلوبی دارد اما باید به خاطر داشته باشید که هیچ اطلاعات اضافی در مورد نوع عکسی که می خواهید بگیرید به دوربین نمی دهد بلکه در مورد آنچه می خواهید “حدس” می زند.
با توجه به این مطلب اگر قصد عکاسی در حالت خودکار را دارید برخی از حالت های زیر ممکن است مناسب تر باشد زیرا به دوربین امکانات دیگری (بدون نیاز به انجام کار بیشتر) می دهد.
حالت پرتره (Portrait Mode)
در حالت پرتره یا عمودی، دوربین به طور خودکار یک دیافراگم بزرگ (عدد کوچک) را انتخاب می کند که به خارج کردن پس زمینه از فوکوس کمک می کند؛ به عبارت بهتر عمق میدان محدودی را تنظیم می کند.
اطمینان حاصل کنید که سوژه تنها چیزی است که در فوکوس قرار دارد و مرکز توجه در تصویر است. حالت پرتره در هنگامی که از یک سوژه در حالت عمودی عکاسی می کنید بهتر کار می کند، بنابراین به اندازه کافی به سوژه خود نزدیک شوید (چه با زوم کردن و چه با نزدیک شدن) تا بتوانید سر و شانه سوژه را در مرکز توجه قرار دهید. همچنین اگر در فضای باز و زیر نور خورشید عکاسی می کنید ممکن است بخواهید فلاش را روشن کنید تا کمی نور به صورت فرد اضافه شود.
حالت ماکرو (Macro mode)
حالت ماکرو به شما امکان می دهد تا از نمای نزدیک تری از سوژه عکس بگیرید. این برای عکاسی از گل، حشرات یا سایر اشیاء کوچک عالی است. دوربین های دیجیتال دارای حالت ماکرو با قابلیت های مختلف از جمله فاصله های مختلف فوکوس (معمولاً بین ۲ تا ۱۰ سانتی متر) هستند.
هنگام استفاده از این حالت فوکوس مشکل تر است زیرا در فواصل کوتاه عمق میدان بسیار کم (در برخی مواقع در حد میلی متر) است. در صورت امکان دوربین و جسمی را که از آن عکاسی می کنید موازی نگه دارید، در غیر این صورت بسیاری از سوژه در فوکوس قرار نمی گیرد.
هنگام عکاسی از اجسام نزدیک، بهتر است از فلاش داخلی دوربین استفاده نکنید. سه پایه در عکس های ماکرو بسیار ارزشمند است زیرا عمق میدان آنقدر کوچک است که حتی حرکت کم به سمت سوژه یا دور شدن از آن می تواند سوژه شما را از فوکوس خارج کند.
حالت افقی (Landscape mode)
این حالت تقریباً برعکس حالت عمودی است زیرا دوربین را با دیافراگم کوچک (عدد بزرگ) تنظیم می کند، از این رو بیشتر صحنه ای که از آن عکاسی می کنید تا حد امکان در فوکوس است؛ در واقع عمق میدان بیشتری به عکس می دهد بو برای عکاسی از صحنه های وسیع ایده آل است. گاهی اوقات ممکن است دوربین در این حالت سرعت شاتر کمتری (برای جبران دیافراگم کوچک) انتخاب کند، از این رو استفاده از سه پایه یا روش دیگری برای بی حرکت بودن دوربین خود در نظر بگیرید.
حالت اسپورت (Sports mode)
عکاسی از اجسام متحرک همان چیزی است که حالت ورزشی (که در برخی دوربین ها “حالت اکشن” نیز نامیده می شود) برای آن طراحی شده و برای عکاسی از اجسام متحرک مانند افراد مشغول ورزش، حیوانات خانگی، اتومبیل، حیات وحش و غیره بسیار ایده آل است. حالت ورزشی با افزایش سرعت شاتر، حرکت را متوقف و تصویر را فیریز می کند.
حالت شب (Night mode)
حالت شب (تکنیکی که “همگام سازی شاتر آهسته” نیز نامیده می شود) برای عکاسی در شرایط کم نور است. در این حالت دوربین از سرعت شاتر طولانی تری برای ثبت جزئیات پس زمینه استفاده می کند اما برای روشن کردن پیش زمینه فلش مورد استفاده قرار می گیرد.
اگر از این حالت برای ثبت عکس متعادل و بدون حرکت استفاده می کنید، استفاده از سه پایه لازم است وگرنه پس زمینه تار خواهد شد. با این حال تار شدن عمدی پس زمینه نیز بسیار سرگرم کننده است؛ به ویژه هنگامی که موقعیتی با نورها وجود دارد.
سایر حالت ها که کم تر مورد استفاده قرار می گیرند اما در دوربین های دیجیتال وجود دارند عبارتند از:
- حالت پانوراما (Panoramic/Stitch Mode): برای گرفتن عکس از یک صحنه پانوراما که بعداً به عنوان یک تصویر به هم متصل می شوند.
- حالت برف (Snow Mode): برای کمک به روشنایی بهتر بر روی برف
- حالت آتش بازی (Fireworks Mode): برای عکسبرداری از نمایش آتش بازی
- حالت کودکان و حیوانات خانگی (Kids and Pets Mode): عکاسی از سوژه متحرک سریع می تواند مشکل باشد. به نظر می رسد این حالت سرعت شاتر را افزایش می دهد و با برخی از فوکوس ها به کاهش تاخیر شاتر کمک می کند.
- حالت زیر آب (Underwater Mode): عکاسی زیر آب دارای مجموعه منحصر به فرد نیازهای نوردهی است.
- حالت داخلی (Indoor Mode): به تنظیم سرعت شاتر و وایت بالانس کمک می کند.