با نگاهی به آسمان شب می توانیم تصور کنیم که جهان هستی دریایی بی پایان از سیاهی است. اما اگر نور مرئی تمام اجرام درخشان آسمانی را اندازه گیری کنید، متوسط رنگ جهان چقدر خواهد بود؟ آیا می توان گفت جهان هستی چه رنگی است؟
در ابتدا بهتر است گزینه سیاه را از سر راه برداریم. رنگ جهان هستی مشکی نیست زیرا رنگ سیاه تنها فقدان نور قابل تشخیص است. رنگ نتیجه نور مرئی است که در سراسر جهان توسط ستارگان و کهکشان ها ایجاد می شود.
در سال ۲۰۰۲، طبق مطالعه ای که در مجله Astrophysical Journal منتشر شد، دانشمندان نور ده ها هزار کهکشان را اندازه گیری و با هم ترکیب کردند و یک طیف منحصر به فرد که نمایانگر کل جهان است، به دست آمد. با انجام این کار، رنگ متوسط جهان هستی مشخص شد.
طیف کیهانی
ستارگان و کهکشان ها امواج تابش الکترومغناطیسی از خود ساطع می کنند که بر اساس طول امواج ساطع شده به گروه های مختلفی تقسیم می شود. از کوتاهترین تا طولانی ترین طول موج، گروه ها شامل اشعه گاما، ایکس، نور ماوراء بنفش، نور مرئی، اشعه مادون قرمز، امواج مایکروویو و امواج رادیویی هستند.
نور مرئی بخش کوچکی از طیف الکترومغناطیسی را از نظر محدوده طول موج ها تشکیل می دهد اما این تنها قسمتی است که برای چشم غیر مسلح قابل دیدن است. آن چه ما به عنوان رنگ درک می کنیم در واقع طول موج های مختلف نور مرئی است. رنگ قرمز و نارنجی طول موج بلندتر و رنگ آبی و بنفش طول موج کوتاه تری دارند.
با اندازه گیری طیف قابل مشاهده و طول موج نور که ستاره یا کهکشان از خود ساطع می کند، می توان متوسط رنگ ستاره یا کهکشان را به دستآورد. در سال ۲۰۰۲، طیف های قابل مشاهده بیش از ۲۰۰،۰۰۰ کهکشان را از سراسر جهان ثبت شد.
تبدیل رنگ
محققان از یک برنامه رایانه ای برای تبدیل طیف کیهانی به یک رنگ قابل مشاهده برای انسان استفاده کردند. چشم های ما دارای سه نوع مخروط حساس به نور هستند که هریک از آنها به ما کمک می کند تا طیف متفاوتی از طول موج های نور مرئی را درک کنیم.
این بدان معناست که ما نقاط کور خاصی داریم که در آن نمی توانیم رنگ های مشخصی از طول موج را بین این محدوده ها به درستی ثبت کنیم. رنگ هایی که می بینیم بستگی به مرجع ما برای نور سفید در هنگام مشاهده یک شی دارد. به عنوان مثال رنگ یک جسم ممکن است در یک اتاق با نور زیاد با فضای باز در یک روز ابری متفاوت باشد.
این تیم مشخص کرد که رنگ جهان هستی یک سایه بژ است که خیلی دور از سفید نیست. اگرچه این یک یافته نسبتاً جالب است اما شگفت آور نیست. زیرا نور سفید نتیجه ترکیب همه طول موج های مختلف نور مرئی است و طیف کیهانی شامل چنین طیف وسیعی از طول موج ها است. رنگ جدید سرانجام پس از نظرسنجی از کل تیم تحقیقاتی، بر اساس کلمه ایتالیایی شیر به نام “latte کیهانی” نامگذاری شد. پیشنهادات دیگر شامل کاپوچینو کاسمیکو، بیگ بنگ و … بود.