اخبار جدید در مورد فضا، خبر از پیدا شدن سیاره ای سنگی تنها با نصف جرم ناهید می دهند. برای اطلاعات بیشتر همراه ما باشید.
وقتی نوبت به یافتن سیاره های فراخورشیدی می رسد ، اندازه اهمیت دارد ، اما وزن نیز اهمیت دارد. هرچه این سیاره بزرگتر و سنگین تر باشد ، احتمال کشف آن ها توسط تلسکوپ های فعلی بیشتر است. هم تکنیک های یافتن سیاره های فراخورشیدی و هم تلسکوپ هایی که از این تکنیک ها استفاده می کنند به سیاره های بزرگتر و سنگین ترغیب شده اند. بنابراین وقتی حتی تلسکوپ ها موفق به یافتن سیاره ای می شوند که تقریباً نیمی از جرم ناهید را در خود جای داده است ، این باعث جشن و شادی می شود. این دقیقاً اندازه سیاره ای است که تیمی از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا آن را کشف کردند.
این سیاره که با نام L98-59b شناخته می شود ، کوچکترین سیاره فراخورشیدی نیست که تا کنون کشف شده است. به نظر می رسد این عنوان متعلق به Kepler-37b است که تقریباً از نظر اندازه بین ماه و عطارد قرار دارد. اما Kepler-37b با تکنیکی متفاوت از L98-50b کشف شد ، که سبک ترین سیاره ای است که تا کنون با استفاده از تکنیک “سرعت شعاعی” تشخیص سیارات فراخورشیدی کشف شده است.
تکنیک سرعت شعاعی متکی بر کشیدن سیاره ای به ستاره خود و کشیدن ستاره بر روی سیاره خود است. بنابراین وقتی یک جهان آن را به این سو یا آن طرف می کشد ، یک ستاره تکان می خورد. تلسکوپ های مدرن می توانند این تزلزل را برای اکثر سیارات بزرگ و عظیم که تأثیر گرانشی قابل توجهی بر ستاره میزبان خود دارند ، تشخیص دهند. از سوی دیگر ، سیارات نسبتاً سبک ، مانند L98-59b ، به اندازه ستاره ستاره میزبان خود کشش ندارند ، بنابراین تشخیص آنها با استفاده از این روش دشوارتر می شود. اگر جرم کوچک آنها با اندازه کوچک مطابقت داشته باشد ، تشخیص آنها با استفاده از روش “ترانزیت” نیز دشوار است یکی دیگر از تکنیک های رایج تشخیص سیارات فراخورشیدی که درخشان شدن درخشندگی یک ستاره را که ممکن است باعث ایجاد یک سیاره شود ، برای پیدا کردن کپلر ۳۷ ازین روش استفاده شده است.
این تکنیک قبلاً توسط TESS برای شناسایی سه سیاره در سیستم L98-59 در سال ۲۰۱۹ استفاده شد. این تحقیقات جدید سرعت شعاعی چهارمین سیاره دیگر را پیدا کرد. L98-59b در واقع یکی از سه سیاره ای بود که برای اولین بار توسط TESS پیدا شد ، اما تعیین جرم سیاره های فراخورشیدی که از طریق روش گذر یافت می شود ، دشوار است.
اینجاست که ESPRESSO وارد می شود. ESPRESSO اسپکتروگراف Echelle SPE برای سیارات فراخورشیدی و مشاهدات طیف سنجی پایدار – ابزاری در VLT است. علاوه بر اینکه متخصص در انتقال شعاعی است ، می تواند میزان آب در یک سیاره فراخورشیدی را تخمین بزند. سه سیاره اول L 98-59 نامزدهای مناسبی برای آن عمل بودند ، زیرا ESPRESSO دریافت که دو سیاره اول (از جمله L 98-59b) مقداری آب در اتمسفرها داشتند ، در حالی که سیاره سوم دارای آب ۳۰ درصد از جرم آن بود. به بنابراین سیاره سوم به عنوان “جهان اقیانوسی” طبقه بندی می شود.
اما این تنها شگفتی از نگاه ESPRESSO به سیستم ستاره نیست. همچنین پنجمین نامزد سیاره ای را پیدا کرد که به طور اتفاقی در مناطق قابل سکونت این ستاره قرار دارد. محققان نتوانستند وجود این سیاره را در مجموعه داده های خود تأیید کنند ، اما بدون شک سایر دانشمندان به زودی با این سیستم هماهنگ خواهند شد.