با وجود برنامه های واکسیناسیون جمعی، این امیدواری وجود دارد که شاهد پایان همه گیری ویروس کووید ۱۹ یا کرونا باشیم. تا کنون به نظر می رسد تلاش ها برای مهار شیوع این بیماری مؤثر بوده است اما بر اساس تحقیقات جدید، در حال حاضر ممکن است بدترین زمان برای ناامیدی ما نیز باشد زیرا احتمال به وجود آمدن گونه مقاوم تری از کرونا وجود دارد.
طبق مدل اصلاح شده انتقال این ویروس، گروهی از دانشمندان به سرپرستی محققان موسسه علم و فناوری اتریش خطر ایجاد گونه مقاوم تری از کرونا در برابر واکسن را در سناریوهای مختلف محاسبه کردند. در هر سناریو میزان جذب واکسن در جمعیت ۱۰ میلیون نفری طی سه سال و میزان مداخلات غیر دارویی مانند ماسک زدن و فاصله گذاری اجتماعی، به طور مشترک تاثیر گذار بوده است.
واضح است زمانی که همه افراد سهمیه کامل واکسیناسیون های تأیید شده خود را در کوتاه ترین زمان ممکن دریافت کنند، فرصت های کمی برای ایجاد ژن های مقاوم در برابر آنتی بادی برای جهش ویروس کرونا باقی می ماند.
از سوی دیگر، ، انتشار مهار نشده ویروسی که در جال جهش یافتن است، این فرصت را برای آن به وجود می آورد تا با کسب ویژگیهای جدید بتواند افراد بیشتری را مبتلا کرده و بهتر و سریع تر بین جمعیت منتقل شود.
ممکن است تصور کنیم که خطرناک ترین نوع پاتوژن که برای غلبه بر سیستم دفاعی بدن به شیوه های موذیانه تری عمل می کند، در جمعیتی ایجاد می شود که واکسینه نشده اند. اما نتیجه حاصل از تجزیه و تحلیل این تیم این است که بیشترین خطر ایجاد مقاومت در مواردی رخ می دهد که بخش بزرگی از مردم قبلاً واکسینه شده اند اما انتقال آن کنترل نشده است.
به طور خاص در شرایطی که یک گونه سریعا باید گسترش پیدا کند، ظهور آن زمانی اتفاق می افتد که حدود ۶۰ درصد از آن ۱۰ میلیون شهروند مدل سازی شده به طور کامل ایمن شده باشند. طبق این مطالعات هنگامی که دو سوم جمعیت به طور کامل واکسینه شوند، ممکن است تصور کنید که زمان مناسبی برای کنار گذاشتن ماسک و سایر اقدامات پیشگیرانه است. متأسفانه بر اساس پیش بینی های انجام شده در این مدل، این زمان بدترین موقع برای ترک آن اقدامات به شمار می رود.
ما در این مبارزه به راحتی پیروز نخواهیم شد پس با پرتاب هرچه بیشتر موانع بر سر راه این ویروس می توانیم به برد نزدیک تر شویم و قبل از کسب پیروزی، باید با هر ترفند هوشمندانه شانس برد خود را افزایش دهیم.
هدف از ایمن سازی در حال تغییر است و به عوامل بیشتری بستگی دارد. البته، واکسن ها نقش اصلی را در بازگشت همه ما به یک زندگی صمیمی تر و به دور از محدودیت ها بازی می کنند. باید در سریع ترین زمان تعداد زیادی از بدن ها ایمن سازی شوند اما با اتخاذ این استراتژی نباید از سایر اقدامات پیشگیرانه دست بکشیم. اکنون زمان دو برابر کردن تلاشمان است تا سختی هایی که تحمل کرده ایم بیهوده نبوده باشد.