در ۱۴ ماه مه ۲۰۲۱ برابر با ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۰، آژانس فضایی ملی چین (CNSA) به یک موفقیت مهم دیگر دست یافت و توانست لندر Tianwen-1 به سلامت بر روی مریخ فرود بیاورد. تا ۲۲ مه ۲۰۲۱ (۱ خرداد)، مریخ نورد چینی با نام Zhurong از لندر خور جدا شد و برای اولین بار بر روی سطح مریخ به کاووش پرداخت. پس از این فرود آژانس ملی فضایی چین اولین تصاویر گرفته شده توسط Tianwen-1 را به اشتراک گذاشت.
این موفقیت چین را به دومین کشور جهان پس از ایالات متحده آمریکا تبدیل کرد که مأموریتی را در مریخ به انجام می رساند. از آن زمان، مریخ نورد چینی ۶۳ روز زمینی را صرف انجام عملیات علمی و کاووش بر روی سطح مریخ کرده و بیش از ۴۵۰ متر (۱۴۷۵ فوت) مسافت را در چهارمین سیاره منظومه شمسی پیموده است.
در روز جمعه، ۹ ژوئیه (۱۸ تیر) و دوباره در ۱۵ ژوئیه (۲۴ تیر)، آژانس فضایی ملی چین تصاویر جدیدی منتشر کرد که هنگام عبور مریخ نورد بر روی سطح سیاره سرخ گرفته شده است.
از زمان استقرار بر روی سطح مریخ، مریخ نورد چینی در حال سفر به سمت جنوب برای کاوش و بازرسی بیشتر این سیاره است و با استفاده از دوربین های ناوبری و توپوگرافی (NaTeCam) روزانه از سنگ ها، تپه های شنی و سایر ویژگی های این سیاره عکس می گیرد.
در همین حال، ابزارهای دیگر مانند رادار نفوذ مریخ (RoPeR)، مگنت سنج مریخ (RoMAG)، ایستگاه آب و هوایی مریخ (MCS) به جمع آوری داده ها در مورد میدان مغناطیسی مریخ، آب و هوا و سطح زیرین این سیاره می پردازند.
هرگاه مریخ نورد با فرم های قابل توجهی بر روی سطح مریخ روبرو می شود، با استفاده از ردیاب ترکیبی سطح مریخ (MarSCoDe) و دوربین چند طیفی (MSCam) اسکن هایی را برای تعیین ترکیب و ساختار تشکیل دهنده آن ها انجام می دهد.
از میان تصاویر جدید، دو سنگ مریخی نشان داده شده در تصاویر بالا (با مجوز از CNSA از طریق Xinhuanet) ویژگی های بافت سنگ ها در این سیاره را نشان می دهد که توسط لایه های ضخیم گرد و غبار پوشانده شده و اثرات ناشی از برداشت های برجای مانده از مریخ نورد برو روی آن دیده می شود.
تصاویر دیگر ارسالی که در زیر نشان داده شده است، شامل یک عکس از منظره وسیع است که توسط ژورونگ در ۲۶ ژوئن (۵ تیر)، چهل و دومین روز این مریخ نورد در سطح مریخ گرفته شده است.
در این روز، مریخ نورد چینی وارد یک منطقه شنی شد و از یک تپه سرخ قرمز واقع در فاصله تقریبا ۶ متری (۲۰ پوند فوت) عکس گرفت. همانطور که مشاهده می کنید، بر وری تپه های شنی چند سنگ پراکنده وجود دارد که یکی از آن ها دقیقاً جلوتر از Zhurong با عرض ۳۴ سانتی متر (۱۳.۴ اینچ) قرار دارد.
تصویر بعدی در تاریخ ۴ ژوئیه (۱۳ تیر)، پنجاهمین روز Zhurong در سطح مریخ، پس از حرکت مریخ نورد چینی به سمت جنوب همان تپه شنی به طول ۴۰ متر (~ ۱۳۰ فوت)، عرض ۸ متر (۲۶.۲۵ فوت) و ارتفاع ۰.۶ متر (۲ فوت)، گرفته شده است.
پنجمین و آخرین تصویر از این منظره زمانی گرفته شد که مریخ نورد Zhurong در فاصله ۲۱۰ متری (۶۹۰ فوت) از محل فرود خود و ۱۳۰ متر (۲۵ ۴۲۵ فوت) از پوشش پشتی و چتر نجات دهنده موجود در لندر خود بوده است.
این پوشش پشتی و چتر نجات برای نزول و فرود آمدن Tianwen-1 (EDL) بودند. پوشش پشتی این اطمینان را می داد که مریخ نورد و لندر در امنیت کامل در فضا سفر می کنند و از تلاطم موجود در جو مریخ جان سالم به در می برند، چتر نجات نیز همان چیزی است که برای فرود کنترل شده و نرم بر روی سطح مریخ به کار می آید.
CNSA در بیانیه مطبوعاتی همراه با تصاویر منتشر شده اعلام کرد:
“این تصاویر نمای کامل چتر و پشت را پس از فرسایش آیرودینامیکی نشان می دهد. ساختار پوشش و موتور کنترل کننده در قاب پشت به وضوح قابل شناسایی است، مریخ نورد در هنگام تصویربرداری حدود ۳۰ متر از قاب پشت و حدود ۳۵۰ متر از محل فرود فاصله دارد.”
تصاویر دوم و سوم (سیاه و سفید) توسط دوربین های موجود در جلو و عقب گرفته شده اند. تصویر چهارم، چتر نجات را پس از استقرار در هنگام فرود بر روی محل تعیین شده در ۱۵ مه، نشان می دهد. روز بعد تصویر دیگری توسط CNSA منتشر شد که محل فرود Tianwen-1 را نشان می داد.
این تصویر توسط بخش مدارگرد ماموریت در تاریخ ۲ ژوئن (۱۲ خرداد)، چند روز پس از فرود ایمن فضاپیما و مریخ نورد چینی گرفته شده است. مکان های فرود مریخ نورد، چتر نجات و قاب پشتی و محافظ حرارتی همه با رنگ سفید مشخص شده اند. دو نقطه سفید در گوشه بالا سمت راست، لندر و مریخ نورد وجود دارد که چتر و پوشش پشتی تقریباً مستقیماً در زیر آن قرار دارند (علامت سفید کشیده) در حالی که سپر حرارتی در پایین سمت راست قرار دارد.
مأموریت Tianwen-1برای CNSA بسیار پر هزینه و پر خطر بود و نه فقط به این دلیل که اولین مأموریت چین به مریخ بود. با استقرار موفقیت آمیز این مأموریت، چین اولین کشوری بود که با مأموریتی شامل مدارگرد، لندر و مریخ نورد به مریخ رسید.
پیش از این، هر آژانس فضایی که با موفقیت یک مأموریت رباتیک به مریخ ارسال می کرد، با مدارگرد شروع می شد و پس از آن ماموریت های سطحی که در ابتدا لندرها، سپس مریخ نوردان فرود می آمدند.علاوه بر این، مریخ نورد Zhurong، چین را به دومین کشور جهان (پس از ایالات متحده) تبدیل می کند که مریخ نوردی را در سطح مریخ فرود می آورد.