فرمان ها همچنان یک ابزار قدرتمند ویندوز است. اینجا با پانزده فرمان ویندوز که باید بشناسید و مفیدترین فرمانهایی که به درد هر کاربر ویندوز میخورد، آشنا میشوید.
فرمان به دلایل منطقی به آرامی در حال حذف شدن از ویندوز است: CMD ها ابزارهایی قدیمی و غیرضروری از دوران ورودیهای بر پایه تکست هستند. اما تعدادی از آنها هنوز مفیدند و ویندوز ۸ و ویندوز ۱۰ قابلیتهای جدیدی اضافه کردهاند.
اینجا پانزده فرمان ویندوز را که باید بشناسید یاد میگیرید.
۱- Assoc
اولین فرمان از پانزده فرمان ویندوز که باید بشناسید، Assoc است.
بیشتر فایلها در ویندوز با یک برنامهی خاص مرتبطند که آن را به صورت پیشفرض باز میکند. گاهی این ارتباط گیج کننده میشود. با وارد کردن فرمان Assoc میتوانید لیست کامل اسم و پسوند فایلها و برنامهی پیشفرضشان را ببینید.
به علاوه میتوانید از آن برای تغییر پیشفرضها استفاده کنید. مثلا assoc .txt= فایل مرتبط را برای برنامه مورد نظر تغییر میدهد. باید اسم برنامهی جدید را جلوی مساوی بنویسید، برنامه پیشفرض را جای assoc. و اسم فایل را به جای txt وارد کنید.
فرمان Assoc هم پسوند فایل و هم نام برنامه را نشان میدهد که به شما کمک میکنید به راحتی از این فرمان استفاده کنید.
در ویندوز ۱۰ اینترفیس بهتری میبینید که اجازهی تغییر فایل پیشفرض را همانجا میدهد. به مسیر
Settings (Windows + I) > Apps > Default apps > Choose default app by file type بروید.
۲- Cipher
حذف فایلها روی هارد درایو عملا منجر به حذف فایل نمیشود. به جای حذف، فایلها را تحت عنوان غیر قابل دسترس علامت میزند و فضای مورد استفادهشان را آزاد میکند. فایلها قابل بازیابی باقی میمانند تا زمانی که سیستم جایشان را به دادههای جدید بدهد که مدتی طول میکشد.
فرمان Cipher یک مسیر را با نوشتن دادهی تصادفی روی آن پاک میکند. مثلا برای پاک کردن درایو C از فرمان cipher /w:d استفاده کنید که فضای خالی را حذف میکند. فرمان دادههای حذف نشده را جایگزین نمیکند، در نتیجه اجرای این فرمان فایلهایی را که نیاز دارید حذف نمیکند.
۳- Driverquery
درایورها یکی از مهمترین نرم افزارهایی هستند که روی کامپیوتر نصب میشوند. پارتیشن بندی نامناسب یا از دست دادن درایورها مشکلات زیادی درست میکند، پس خوب است به لیستی از آنچه روی کامپیوترتان است دسترسی داشته باشید. این دقیقا کاری است که Driverquery انجام میدهد. میتوانید آن را به Driverquery –v گسترش دهید تا اطلاعات بیشتری نمایش داده شود. از جمله مسیری که هر درایور در آن نصب شده است.
۴- File Compare
میتوانید این فرمان را برای مقایسهی تفاوتها در متن دو فایل استفاده کنید. ابزار مفیدی برای نویسندهها و برنامهنویسها است که میخواهند تفاوتهای کوچک بین دو ورژن یک فایل را بیابند. fc را تایپ کنید و سپس مسیر و اسم هر دو فایل را وارد کنید.
میتوانید فرمان را به روشهای مختلف توسعه دهید. نوشتن/b فقط خروجی باینری را مقایسه میکند، /c متن فایل را نادیده میگیرد و /I فقط متن ASCII را مقایسه میکند.
به طور مثال میتوانید از این کد استفاده کنید:
fc /l "C:\Program Files (x86)\example1.doc" "C:\Program Files (x86)\example2.doc"
فرمان بالا متن ASCII را بین دو فایل ورد بررسی میکند.
۵- Ipconfig
این فرمان بر اساس آی پیای که در لحظه استفاده میکنید کار میکند. اگر روتر دارید( اغلب کامپیوترهای امروزی همینطور هستند) به جای آی پی نشانی شبکه محلی روتر را دریافت خواهید کرد.
با این حال Ipconfig به خاطر افزونههایش مفید واقع میشود. Ipconfig /release بعد از ipconfig /renew میتواند سیستم را وادار به درخواست ای پی جدید کند. این کار زمانی به درد میخورد که بخواهید ادعا کنید کسی در دسترس نیست. همچنین از ipconfig /flushdns برای تازه سازی ادرس DNS استفاده کنید. این فرمانها برای وقتی که Windows network troubleshooter به مشکل میخورد-که گاهی اتفاق میافتد- عالیاند.
۶- Netstat
وارد کردن فرمان netstat –an شما را با لیستی از پورتهای باز و ای پیهای مرتبط روبرو خواهد کرد. این فرمان به شما میگوید کدام پورت در کدام بخش است، در حال شنود است و نصب یا بسته شده. این فرمانی عالی برای زمانهایی است که سعی دارید دستگاههای وصل شده به کامپیوترتان را مشکل یابی کنید یا وقتی سیستمتان به تروجان آلوده شده و میخواهید اتصال بدافزار را قطع کنید.
۷- Ping
گاهی اوقات باید بدانید بستهها سیستم را به یک شبکهی خاص تبدیل میکنند یا خیر. اینجاست که Ping به کارتان میآید. تایپ کردن Ping بعد از یک ای پی یا وب دامین شما را به مجموعهای از بستههای آزمایشی در مسیر مورد نظر میرساند. اگر رسیده باشند و برگشته باشند، متوجه میشوید که دستگاه قابلیت ارتباط با کامپیوترتان را دارد، اگر انجام نشده باشید میفهمید چیزی جلوی ارتباط بین دستگاه و کامپیوتر را گرفته است. این فرمان باعث میشود بفهمید روت ریشهی پیکربندی نامناسب است و یا مشکلی در سخت افزار شبکه وجود دارد.
۸- Pathping
این ورژن پیشرفتهتر Ping است که اگر روترهای متعدد بین کامپیوتر و دستگاه شما باشد به درد میخورد. مثل Ping این فرمان با تایپ کردن Pathping بعد از آی پی میآید اما برخلاف Ping برخی از اطلاعات را در مورد مسیر بستههای آزمایشی انتقال میدهد.
۹- Tracert
فرمان Tracert شبیه Pathping است. اینجا هم باید Tracert را بعد از آی پی یا دامینی که میخواهید چک کنید تایپ کنید. اطلاعاتی دربارهی هر مرحلهی روت کامپیوترتان و هدف دریافت میکنید. Tracert برخلاف Pathping اینکه چه مقدار زمان (در میلی ثانیه) صرف فاصلهی بین سرورها و دستگاهها شده را بررسی میکند.
۱۰- Powercfg
Powercfg فرمانی قدرتمند برای مدیریت و ردیابی انرژی کامپیوتر است. میتوانید برای مدیریت خواب موقت از دستور powercfg hibernate on و powercfg hibernate on استفاده کنید.
همچنین میتوانید فرمان powercfg /a را برای دیدن گزارشهای ذخیره انرژی قابل دسترس روی کامپیوترتان استفاده کنید.
یک فرمان مفید دیگر /devicequery s1_supported powercfg است که لیستی از دستگاههای روی کامپیوتر را که از استندبای پشتیبانی میکنند نشان میدهد. وقتی فعال شد میتوانید برای خارج کردن کامپیوترتان از استند بای از این دستگاهها استفاده کنید. حتی از راه دور. انتخاب دستگاه را از طریق مسیر Device Manager ، باز کردن properties ، تب Power Management و سپس فعال کردن Allow this device to wake the computer انجام دهید.
Powercfg/lastwake به شما نشان میدهد کدام دستگاه آخرین بار کامپیوتر شما را از حالت خواب خارج کرده است. میتوانید اگر سیستم بی دلیل روشن میشود این فرمان را برای مشکل یابی استفاده کنید.
میتوانید Powercfg / energy را برای دریافت گزارش دقیق میزان مصرف انرژی کامپیوترتان استفاده کنید. این گزارش در دایرکتوری پس از پایان دستور ذخیره میشود و از طریق آن متوجه هر مشکلی از سمت سیستم که باعث افزایش مصرف برق میشود مثل دستگاههایی که استند بای را بلاک میکنند یا پیکربندی ضعیفی که برای پاسخ به تنظیمات مدیریت انرژی دارد.
ویندوز هشت powercfg / batteryreport را اضافه کرده است که بررسیای دقیق از مصرف باتری فراهم میکند. این گزارش به طور معمول خروجی دایرکتوری کاربر است. جزییاتی در رابطه با زمان و مدت شارژ و تخلیه، متوسط عمر باتری و ظرفیت تخمینی باتری ارائه میدهد.
۱۱- Shutdown
ویندوز ۸ فرمان Shutdown را معرفی میکند که همانطور که حدس میزنید سیستمتان را خاموش میکند.
البته با دسترسی آسان به دکمههای Shutdown بیهوده است اما زمانی که فرمان Shutdown /r /o مورد استفاده قرار گیرد دیگر بیهوده نیست. این فرمان کامپیوتر را ری استارت میکند و گزینههای منوی استارت پیشرفته را باز میکند، جایی که به Safe mode و قابلیتهای ریکاوری ویندوز دسترسی دارید. اگر میخواهید کامپیوتر را برای مشکل یابی ری استارت کنید، به دردتان میخورد.
۱۲- Systeminfo
این فرمان به شما گزارشی دقیق از پیکربندیتان میدهد. لیست سیستم عامل و سخت افزار را پوشش میدهد. به عنوان مثال وقتی دنبال تاریخ نصب ویندوز میگردید، آخرین بار که بوت شده، ورژن بایوس، حافظهی کلی و حافظهی در دسترس، اصلاحات نصب شده، پیکربندی کارت شبکه و موارد دیگر.
برای دریافت اطلاعات مربوط به سیستم از راه دور از Systeminfo / s بعد از وارد کردن اسم میزبان کامپیوتر در شبکهی محلی استفاده کنید. ممکن است به عناصر دیگری مثل دامنه، نام کاربری و رمز ورود نیز نیاز داشته باشد. به این شکل:
systeminfo /s [host_name] /u [domain]\[user_name] /p [user_password]
۱۳- System File checker
سیزدهمین فرمان از پانزده فرمان ویندوز که باید بشناسید، System File checker است. این کد یک اسکن خودکار و وسیلهی اصلاح است که روی فایلهای سیستم متمرکز میشود.
برای این فرمان باید Command prompt را با دسترسی ادمین باز کنید و وارد فرمان sfc /scannow شوید. اگر SFC فایل خراب یا گم شدهای پیدا کند به طور خودکار با استفاده از نسخههای ذخیره شدهی ویندوز جایگزینش میکند. اجرای این دستور روی دستگاههای قدیمی ممکن است نیم ساعت طول بکشد.
۱۴- Tasklist
از فرمان Tasklist برای فراهم کردن لیست فعلی تمام کارهای در حال اجرا روی سیستم بهره ببرید. گرچه با وجود تسک منیجر تقریبا کار بیهودهای است اما فرمان ممکن است گاهی کارهای خارج از دید را نشان دهد.
گزینههای متعددی هم دارد.
Tasklist – svc سرویسهای مربوط به هر کار را نشان میدهد. Tasklist –v جزییات بیشتری از هر تسک فراهم میکند.
Tasklist –m پروندههای فعال مرتبط با DLL پیدا میکند. این دستورات برای عیب یابی پیشرفته به دردتان میخورند.
به علاوه شما این امکان را دارید که نام اجرایی مربوط به پروسهای مشخص را که به آن علاقه دارید دریافت کنید. فرمان این عملیات Tasklist | find {process id} است.
۱۵- Taskkill
وظایفی که در لیست دستور وظایف ظاهر میشوند دارای شناسهی اجرایی و process id هستند. (یک عدد چهار یا پنج رقمی) شما میتوانید با استفاده از taskkill –im و به دنبال آن شناسهی اجرایی یا taskkill –im و به دنبال آن ای دی، برنامهای را وادار به توقف کنید. با وجود تسک منیجر ضرورتی ندارد اما برای بستن برنامههای پنهان یا غیر پاسخگو مفید است.
ویندوز رایانهتان را فرماندهی و تسخیر کنید
پس از آشنایی با پانزده فرمان ویندوز که باید بشناسید فقط با آنچه که در خط فرمان ویندوز پنهان شده است، آشنا شده اید. هنگام گنجاندن همهی متغیرها به معنای واقعی کلمه صدها فرمان وجود دارد. راهنمای مرجع خط فرمان مایکروسافت (در Edge یا اینترنت اکسپلورر) را برای پشتیبانی پیشرفته و مشکل یابی دانلود کنید.
از فرمان خسته شدهاید؟ وقتش رسیده که New Windows Terminal را امتحان کنید!