همه جا حرف از سیستم عامل جدید مایکروسافت است. با ویندوز ۱۱ مایکروسافت به این پی برد که ویندوز باید یک سیستم عامل دسکتاپ قدرتمند باشد. از قابلیت بهبود یافتهی مولتی تسک و مولتی ویندوز، پشتیبانی قویتر مانیتورهای متعدد تا پیشرفتهای گیمینگ و فروشگاهی که برنامههای قدیمی Win32 را ارائه میدهد، معلوم است که مایکروسافت به معنای حقیقی کامپیوتر پی برده و آن را بهبود نیز بخشیده است. در این مطلب نگاهی میاندازیم به ویندوز ۱۱ و تغییرات سیستم عامل جدید مایکروسافت.
چه زمانی ویندوز ۱۱ توزیع میشود؟
مایکروسافت اعلام کرده که از فصل تعطیلات ۲۰۲۱ شروع به توزیع ویندوز ۱۱ میکند که یعنی تقریبا اواخر سال میلادی. کامپیوترهای مناسب ویندوز ۱۰ در اواخر سال ۲۰۲۱ به طور رایگان به ویندوز ۱۱ ارتقا پیدا میکنند و این برنامه تا ۲۰۲۲ ادامه دارد.
این یک عرضهی تدریجی خواهد بود.
آیا کامپیوتر من ویندوز ۱۱ را اجرا خواهد کرد؟
به هر صورت همهی کامپیوترهای ویندوز ۱۰ ویندوز ۱۱ را دریافت نمیکنند. در حالی که ویندوز ۱۰ سازگاری گستردهای با سیستم عاملهای قبل از خودش داشت و سمت ویندوز ۷ رفته بود، حداقلهای سیستم برای ویندوز ۱۱ بسیار بیشتر است. به عنوان مثال شما به دستگاهی با UEFI firmware با قابلیت Secure Boot و TPM module chip ورژن ۲.۰ نیاز دارید.
همچنین یک پردازنده ۶۴ بیتی هماهنگ یا SoC (System on a Chip) لازم دارید. پردازندههای ۳۲ بیتی شانسی ندارند و بسیاری از سیستمهای ۶۴ بیتی هم این آپدیت را دریافت نخواهند کرد.
برای این که ببینید آیا سیستم شما ویندوز ۱۱ را دریافت میکند یا خیر، برنامه بررسی سلامت دستگاه مایکروسافت را دانلود و اجرا کنید.
اگر Secure Boot یا TPM را در تنظیمات UEFI firmware دستگاهتان غیر فعال کردهاید، احتمالا با خطای عدم امکان اجرای ویندوز ۱۱ روبرو میشوید. برای همین باید هر دوی این موارد را قبل از بررسی هماهنگی یا عدم هماهنگی دستگاه دوباره فعال کنید.
مایکروسافت میگوید پشتیبانی از ویندوز ۱۰ را تا ۱۴ اکتبر ۲۰۲۵ ادامه میدهد، در نتیجه اگر از دریافت ویندوز ۱۱ و تغییرات سیستم عامل جدید مایکروسافت هم باز ماندید، میتوانید با ویندوز ۱۰ ادامه بدهید.
چگونه پیشنمایش ویندوز ۱۱ را دانلود کنید
بنا به گفتهی مایکروسافت نسخه پیش نمایش Insider ویندوز ۱۱ از اوایل هفته پیش رو یعنی ۲۸ ژوئن ۲۰۲۱ در دسترس است. اگر برنامه بررسی سلامت دستگاه مایکروسافت به شما گفت امکان دریافت ویندوز ۱۱ را دارید، میتوانید این پیش نمایش را از مایکروسافت دانلود کنید. برای دریافت آن باید به برنامه Windows Insider Microsoft (که رایگان است) بپیوندید. توصیه میکنیم از نصب آن در رایانه اصلی خودداری کنید چرا که احتمالاً کمی ناپایدار خواهد بود.
منوی استارت جدید در وسط صفحه
ویندوز ۱۱ یک منوی جدید و ساده شده دارد. خانههای مربعی رفتهاند و جایشان را با لیست آیکون برنامهها و فایلهای اخیر عوض کردهاند. به لطف مایکروسافت ۳۶۵ فایلهایی که در برنامههای افیس دستگاههای دیگر هم ویرایش میکنید، حتی دستگاههایی که ویندوز نیستند، به عنوان فایلهای اخیر ظاهر میشوند.
ایکونهای تسک بار شامل منوی استارت هم به وسط صفحه نقل مکان کردهاند. مدیر اجرایی مایکروسافت گفته: “استارت را در مرکز صفحه قرار دادیم، با این کار شما در مرکز صفحه قرار میگیرید.”
خبر خوب این است که اگر دوست داشتید میتوانید جای ایکونها را به سمت چپ برگردانید، حداقل فعلا.
قابلیتهای قدرتمند چند پنجره و چند مانیتور
در حالی که ویژگی خاص ویندوز ۸ داشتن یک برنامهی بزرگ روی یک مانیتور بزرگ کامپیوتر بود، ویژگی ویندوز ۱۱ استفاده از چندین ویندوز است.
مایکروسافت در حال پذیرش بهره وری و بهبود Snap است. یک ویژگی “Snap Layouts” برای مرتبسازی سریع برنامهها روی صفحهی شما وجود دارد. فقط کافی است روی گزینه Maximize پنجره کلیک کنید و به راحتی میتوانید محدودهی صفحه را انتخاب کنید.
ویندوز یادش میماند برنامههایتان را کجا با Snap Groups قرار دادید. شما میتوانید به سرعت روی یک ایکون نوار وظیفه کلیک کنید تا گروهی از برنامههای گرفته شده را با هم انتخاب کنید.
به علاوه وقتی از ویندوز ۱۱ روی تبلت استفاده میکنید، وقتی جهت دستگاه را عوض کنید، پنجرههایی که کنار هم قرار دارند خود به خود رو به روی هم قرار میگیرند.
عملکرد مانیتورهای متعدد هم با یک قابلیت new docking and undocking experience بهبود یافته است. وقتی یک مانیتور را قطع میکنید، پنجرههای ویندوز به جای این که مثل مانع سر راه قرار گیرند، خودشان به حداقل میرسند. وقتی دوباره مانیتور را وصل میکنید، پنجرهها خود به خود سر جای اصلی خودشان روی مانیتور برمیگردند.
آپدیتهای سریعتر و یک آپدیت بزرگ برای هر سال
مایکروسافت گفته ویندوز ۱۱ درباره اپدیتها بهتر عمل میکند. آپدیتها ۴۰% کوچکتر خواهند شد و در پس زمینه اتفاق میافتند. تقریبا شبیه یک کروم بوک.
حتی بهتر، مایکروسافت دارد به جدول هر سال، یک آپدیت بزرگ نزدیک میشود. با ویندوز ۱۰ مایکروسافت دو آپدیت بزرگ در سال را امتحان کرد، پروسهای که به باگهای بزرگی منجر شد. به علاوه یک اختلال بزرگ هم در کار بود. شما قبل از این که بتوانید از سیستمتان استفاده کنید، باید منتظر مینشستید تا آپدیت شود.
حالا مایکروسافت دارد تقویمش را با سیستم عاملهای دیگر مثل اندروید گوگل، مک او اس اپل، اپل آی او اس و اپل او اس هماهنگ میکند. همهی اینها هر سال یک آپدیت اصلی منتشر میکنند، نه دو تا.
شاید مایکروسافت بالاخره فهمیده که ویندوز خدمات نیست، سیستم عامل است!
فروشگاهی جدید با برنامههای دسکتاپ
یک فروشگاه جدید با برنامههای دسکتاپ از دیگر تغییرات سیستم عامل جدید مایکروسافت، ویندوز ۱۱ است.
با فروشگاه جدید مایکروسافت در ویندوز ۱۱ مایکروسافت کاری را که باید هنگام راهاندازی ویندوز ۸ با اولین فروشگاه انجام میداد، بالاخره به انجام رساند.
فروشگاه جدید تنها جای مورد اعتماد برای دریافت برنامهها” خواهد بود. توسعه دهندگان میتوانند برنامههای دسکتاپ Win32 سنتی را ارائه دهند. در کنار برنامههای Univeral Windows Platform (UWP) و برنامههای Progress Web App (PWA) در فروشگاه. برنامهها می توانند در چارچوب هر برنامه دیگری که روی ویندوز کار میکند نیز باشند.
مایکروسافت به توسعه دهندگان اجازه میدهد که عملکردهای اقتصادی خودشان را در این برنامهها دنبال کنند. ۱۰۰٪ درآمد هم به توسعه دهنده اختصاص دارد.
به عبارت دیگر Valve می تواند Steam را از طریق فروشگاه مایکروسافت توزیع کند و مجبور نیست حتی یک پنی اضافی به مایکروسافت پرداخت کند.
تصور کنید هر برنامهای را که استفاده می کنید -از Google Chrome تا Steam- از فروشگاه دریافت کنید. نصب همهی برنامه های مورد استفاده از یک جا سریعتر است. دیگر هر برنامه با به روز رسانی منحصر به فرد خود سرعت کامپیوتر شما را کاهش نمیدهد. این همان چیزی است که مایکروسافت میتوانست با ویندوز ۸ به ما بدهد اما سرانجام با ویندوز ۱۱ اتفاق افتاد. نه سال تاخیر بهتر از هرگز است.
فروشگاه نیز دوباره طراحی شده است. همچنین دارای نمایشها و فیلمهای تلویزیونی است. از همه مهمتر مایکروسافت گفته که فروشگاه را برای سرعت بیشتر دوباره ساخته است. به عبارت دیگر خود مایکروسافت هم موافق است که فروشگاه قدیمی خیلی کند بود!
برنامههای اندروید وارد ویندوز ۱۱ میشوند
مایکروسافت قبل از ویندوز ۱۰ داشت روی امکان پشتیبانی برنامههای اندروید روی ویندوز کار میکرد اما کمپانی پروژه را متوقف کرد. حالا برنامههای اندروید پشتیبانی میشوند و به ویندوز ۱۱ آمدهاند.
چه چیز تغییر کرد؟ خب، اپل برنامههای ایفون را روی مک با Big Sur فعال کرد. شاید این نظر مایکروسافت را تغییر داده باشد.
شما میتوانید برنامههای اندروید را از فروشگاه مایکروسافت بگیرید و روی کامپیوترتان اجرا کنید. مایکروسافت این را با همراهی امازون اپ استور انجام میدهد، اگرچه برنامهها از طریق برنامه فروشگاه استاندارد مایکروسافت ارائه میشوند. مایکروسافت میگوید دارد از Intel Bridge Technology برای فعال سازی این قابلیت استفاده میکند.
ویجتها و تیمها در نوار وظیفه
تسک بار یک قابلیت Widgets هم ارائه میدهد. در نسخهی لو رفتهی ویندوز ۱۱ خیلی دلچسب بود، یک ورژن جدید ویجت News & Interests که به ویندوز ۱۰ اضافه شده بود.
در نسخهی نهایی ویندوز ۱۱ شما میتوانید ویجتها را از سایر برنامهها به ویندوز اضافه کنید. آن را تبدیل به یک رابط شخصیسازی شده کنید و نه صرفا یک پنل مایکروسافت که لینک اخبار Bing را به شما تحمیل میکند.
در نسخهی نهایی ویندوز ۱۱ شما میتوانید ویجتها را از سایر برنامهها به ویندوز اضافه کنید. آن را تبدیل به یک رابط شخصیسازی شده کنید و نه صرفا یک پنل مایکروسافت که لینک اخبار Bing را به شما تحمیل میکند.
به علاوه مایکروسافت تیمهای Microsoft را در نوار وظیفه ادغام میکند. شما می توانید از ویژگی Chat برای مکالمهی متنی و تماس ویدیویی با افراد استفاده کنید. به طور گسترده مایکروسافت به عنوان یک ابزار ارتباطی تجاری شناخته میشود اما مایکروسافت قصد دارد آن را به همه گسترش دهد – احتمالا به این دلیل که Skype تحت مالکیت مایکروسافت خیلی خوب کار نمیکند-.
بهبودهای گیمینگ
مایکروسافت در مورد برخی از قابلیتهای گیمینگ که از قبل وجود داشتند صحبت کرد. مانند DirectX 12 Ultimate و Xbox Game Pass برای کامپیوتر که دسترسی نامحدود به کتابخانه بازیهای رایانه ای را با پرداخت ماهیانه فراهم میکند.
اما چند تا چیز جدید هم وجود دارد. دو تا از قابلیتهای Xbox Series X راهشان را به کامپیوتر باز کردهاند.
اولی Auto HDR است که با فعال سازی خودکار HDR باعث میشود بازیهای نسلهای قبل تا ۱۰۰۰ برابر بهتر به نظر برسند. بدون این قابلیت فقط بازیهایی که با پشتیبانی HDR ساخته شده بودند از آن در نمایش HDR-compatible استفاده میکردند. مایکروسافت این قابلیت را در Skyrim به نمایش گذاشت،جایی که رنگها به شدت واضحتر و زندهتر بودند.
دومی DirectStorage است.
بعضی دستگاههای ویندوز یازده DirectStorage Optimized خواهند بود. این به این معناست که به یک NVMe SSD با عملکرد عالی و درایورهای لازم نیاز دارند. روی این دستگاهها بازیها میتوانند مثل Xbox بدون اینکه CPU را درگیر کنند به سرعت دادهها را از حافظهی سیستم مستقیم در کارت گرافیک بارگیری کنند. این کار سرعت بارگذاری بازی را افزایش میدهد و بارگذاری سریع دادهها را در طول بازی امکانپذیر میکند.
ارتقایی هوشمند
این موارد تعدادی از تغییرات سیستم عامل جدید مایکروسافت ویندوز ۱۱ بود. ویندوز ۱۱ تا اینجا خیلی خوب به نظر میرسد و پر از تغییرات هوشمند دیگر هم است! به عنوان مثال کورتانا از مراحل نصب سیستم حذف شده که قطعا باعث خوشحالی بسیاری از مدیران خواهد شد.
وقتی بزرگترین شکایتمان این باشد که مطمئن نیستیم دلمان بخواهد منوی استارت وسط صفحه باشد-چیزی که به راحتی میتوانید با چند کلیک تغییرش دهید- یعنی با یک ویندوز شگفت انگیز روبرو هستیم.