در این هفته، Juno که ماموریت گردش در سیستم سیاره مشتری را دارد، اولین پرواز، نزدیک ماه غول پیکر این سیاره یعنی Ganymede را انجام داد. همانطور که حدس می زنید جدید ترین تصاویر منتشر شده از گانیمد توسط این فضاپیما، فوقالعاده و حیرت انگیز هستند. در این مقاله به بررسی این تصاویر می پردازیم.
بررسی جدید ترین تصاویر منتشر شده از گانیمد
از زمان ماموریت فضاپیما گالیله در حدود ۲۰ سال پیش، این اولین باری است که از نزدیک می توانیم بزرگترین قمر منظومه شمسی را مشاهده کنیم.
البته قبل تر از آن و در حدود ۴۰ سال پیش فضاپیما ویجر اولین مناظر از گانیمد را به ما ارائه داد. اکنون دانشمندان سیاره ای قادر خواهند بود هرگونه تغییر در سطح گانیمد را با گذشت زمان مشاهده و بررسی کنند تا به شناختی بهتر از این قمر مرموز برسند.
محقق اصلی جونو، اسکات بولتون، از موسسه تحقیقات Southwest، در بیانیه مطبوعاتی گفت: “این فضاپیما در طول یک نسل، تنها موردی است که تا این حد به به این قمر عظیم نزدیک شده است. ما قبل از این که در مورد آن به نتیجه گیری علمی برسیم و وقت خود را صرف آن کنیم، می توانیم به راحتی از وجود همچین پدیده آسمانی تعجب کنیم.”
جدید ترین تصاویر منتشر شده از گانیمد در ۷ ژوئن ۲۰۲۱ یا ۱۷ خرداد ۱۴۰۰ شمسی، هنگامی که جونو از کنار آن عبور می کرد، گرفته شده است. یک تصویر مربوط به تصویرگر JunoCam مدارگرد مشتری و تصویر دیگر مربوط به دوربین ناوبری آن است که Stellar Reference Unit نامیده می شود.
هر دو تصویر سطح گانیمد را با جزئیات قابل توجه ای نشان می دهد. جزئیاتی از جمله دهانه ها، زمین تاریک و روشن که به وضوح و مجزا هستند و ویژگی های ساختاری طولانی که احتمالاً با گسل های تکتونیکی مرتبط هستند.
هیدی بکر، یکی از مسئولین نظارت بر Juno در JPL ، گفت: “شرایطی که ما تصویر جانبی تاریک گانیمد را جمع آوری کردیم، برای یک دوربین کم نور مانند واحد مرجع Stellar ایده آل بود. بنابراین این قسمت متفاوتی از سطح است که JunoCam در زیر تابش مستقیم خورشید دیده است. بسیار جالب خواهد بود که ببینیم دو تیم می توانند چه چیزی را با هم ترکیب کنند. “
بررسی جدید ترین تصاویر منتشر شده از گانیمد به دانشمندان نشان داد که سطح آن دارای دهانه های گودال مرکزی متعددی است که دهانه های پیچیده ای هستند.
در حالی که این دهانه ها در اثر برخی حوادث به وجود آمده اند اما شکل گیری این گودال های مرکزی – و این که چرا آن ها به همان شکل ظاهر می شوند – به خوبی درک نشده است.
گانیمد با بیش از ۵۱۵۰ کیلومتر (۳۲۰۰ مایل) عرض، بزرگ تر از سیاره عطارد است و تنها قمری در منظومه شمسی است که می تواند مغناطیس کره خود را تولید کند؛ حبابی از میدان های مغناطیسی که ذرات باردار خورشید را به دام می اندازد و منحرف می کند.
برای درک بهتر بزرگی این قمر و مقایسه اندازه آن با زمین باید بگوییم که عرض زمین ۱۲۷۴۰ کیلومتر (۷،۹۱۷ مایل) و عرض ماه ما ۱۷۳۸ کیلومتر (۱،۰۸۰ مایل) است. یعنی گانیمد حدود ۴ برابر از ماه زمین بزرگتر می باشد.
این گذر بر فراز گانیمد اولین پرواز یک فضاپیما از کنار قمرهای گالیله ای مشتری ( ۴ قمر مشتری که توسط گالیله کشف شدند) است. این بخشی از ماموریت گسترده جدید Juno است. مأموریت اصلی این کاوشگر که از سال ۲۰۱۶ آغاز شده است، معطوف به خود مشتری بود.
اما اکنون، جونو به مدارهای بیضوی طولانی و دور مشتری نزدیک شده است و برای جمع آوری داده ها در مورد این سیاره به کاووش خود ادامه می دهد. ناسا می گوید این فضاپیما طی روزهای آینده تصاویر بیشتری از پرواز خود بر فراز گانیمد ارسال خواهد کرد.