حفاظت در برابر حملات سایبری عاقلانه ترین کاری است که هر فرد یا مدیریت یک مجموعه کوچک و بزرگ می تواند برای فراهم کردن امنیت سایبری انجام دهد. حفظ امنیت سایبری به ویژه برای کسب و کارهای مختلف، مجموعه هایی که اطلاعات گوناگونی ذخیره می کنند، بسیار دارای اهمیت است. بر همین اساس پیدا کردن پاسخ به سؤال حفاظت در برابر حملات سایبری چگونه است؟ می تواند کمک بزرگی در این زمینه باشد.
رویکرد امنیت سایبری چند لایه بهترین راه برای خنثی سازی هرگونه حمله سایبری جدی به شمار می آید. ترکیبی از چند امکان محافظتی می تواند به مبارزه با بدافزارهای مختلف از تلفن های همراه گرفته تا Wi-Fi کمک کند. به عنوان نمونه این چند امکان حفاظتی می توانند برای حفاظت در برابر حملات سایبری بسیار تأثیرگذار باشند:
- دیوارهای آتش
- نرم افزارهای مختلف
- ابزارهای گوناگون
در این مقاله به برخی از راه های مقابله متخصصان امنیت سایبری با حمله حملات دیجیتالی اشاره می شود.
حفاظت در برابر حملات سایبری با کمک هوش مصنوعی
یکی از راه های حفاظت در برابر حملات سایبری استفاده از هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی در امنیت سایبری برای خنثی کردن انواع گسترده ای از جرایم اینترنتی مخرب مورد استفاده قرار می گیرد. شرکت های امنیتی در حال آموزش ابزارهای هوش مصنوعی برای رسیدن به اهداف زیر هستند:
- پیش بینی نفوذ کردن به داده ها
- هشدار به موقع درباره اقدامات فیشینگ (Fishing)
- حتی افشای کلاهبرداری های مهندسی اجتماعی (Social Engineering) قبل از خطرناک شدن آن ها
انواع روش های حفاظت در برابر حملات سایبری
برای حفاظت در برابر حملات سایبری راه های مختلفی وجود دارد. برخی از این روش ها عبارت هستند از مواردی که در ادامه به آن ها اشاره خواهد شد.
امنیت در برابر بدافزار
امنیت در برابر بدافزار (Malware) مطمئناً یکی از مهم ترین موضوعات امروزی است. توجه به ایجاد این نوع امنیت با تکامل نرم افزارهای مخرب همچنان ادامه خواهد داشت. برای مقابله با هرگونه فعالیت مشکوک، به یک بسته نرم افزاری ضد ویروس نیاز است. این بسته ها معمولاً شامل ابزاری هستند که همه ی کارها را انجام می دهند. از اخطار در مورد وب سایت های مشکوک گرفته تا پرچم گذاری نامه های ایمیل مضر. به عنوان مثال یکی از راه های ساده ی مقابله با این بدافزارها باز نکردن ایمیل های ناشناس است.
امنیت موبایل
تلفن های همراه یکی از دستگاه هایی هستند که برای حملات سایبری بیش ترین میزان در خطر بودن را به خود اختصاص می دهند. این تهدیدها روز به روز در حال افزایش هستند و افراد باید بیش تر مراقب دستگاه های خود باشند. از بین رفتن دستگاه مهم ترین نگرانی متخصصان امنیت سایبری در میان خطرات احتمالی است.
گذاشتن تلفن های مان در یک رستوران یا پشت یک ماشین کرایه و یا تاکسی می تواند خطرناک باشد. خوشبختانه ابزارهایی وجود دارند که در صورت وقوع این حادثه، تمام امکان استفاده از تلفن های همراه را قفل می کنند. علاوه بر این، ممکن است رمزهای عبور چند عاملی را اعمال کنند. همچنین نرمافزارهای کاربردی امنیت در حال تبدیل شدن به یک مسئله مهم دیگر برای حفاظت در برابر حملات سایبری هستند.
به عنوان مثال متخصصان برای مقابله با برنامه های تلفن همراه که بیش از حد امتیازات مختلف را درخواست می کنند، به ابزارهای امنیت سایبری متوسل می شوند. آن ها ابزارهایی را به کار می برند که با مشاهده ی فعالیت های مشکوک هشدار حضور آن ها را می دهند یا به طور کلی آن ها را مسدود می کنند. ویروس هایی مثل ویروس های تروجان (Trojan viruses) یا فاش کردن اطلاعات شخصی از حملات سایبری مرسوم برای این نوع برنامه ها به شمار می آیند. بهترین راه برای حفاظت در برابر حملات سایبری اینچنینی بسیار ساده است. شما می توانید برنامه هایی را که برای نصب شدن خواستار دریافت اطلاعات زیادی از شما هستند با احتیاط نصب کنید یا کلاً از آن ها استفاده نکنید.
امنیت مرورگر وب و ابر
امنیت مرورگر یک برنامه ی کاربردی است. این برنامه از داده های شبکه ای متصل به اینترنت در برابر نفوذ به حریم خصوصی یا بدافزار محافظت می کند. ابزارهای ضد ویروس مرورگر شامل مسدود کننده های پاپ آپ هستند. مسدود کننده های پاپ آپ به سادگی وجود پیوندها و تبلیغات مشکوک و ناخواسته را اعلان یا مسدود می کنند. تاکتیک های پیشرفته تر عبارت هستند از:
- احراز هویت دو عاملی
- استفاده از افزونه های مرورگر متمرکز بر امنیت
- استفاده از مرورگرهای رمزگذاری شده
امنیت وای فای
امنیت وای فای (امنیت Wi-Fi) یکی دیگر از راه های حفاظت در برابر حملات سایبری محسوب می شود. استفاده از وای فای عمومی می تواند شما را در مقابل انواع حملات سایبری از نوع حمله مرد میانی (Man-in-the-Middle Attack) آسیب پذیر کند.
اکثر کارشناسان امنیت سایبری برای حفاظت در برابر حملات سایبری با وای فای عمومی راه های زیر را پیشنهاد می کنند.
- استفاده از جدیدترین نرم افزارهای امنیتی
- خودداری از مورد استفاده قرار دادن سایت های محافظت شده با رمز عبور که حاوی اطلاعات شخصی هستند: سایت هایی که دارای اطلاعات مهم شما هستند و برای ورود باید رمز عبور وارد کنید. مثلاً سایت هایی نظیر سایت های بانکداری، شبکه های اجتماعی، ایمیل و موارد مشابه این ها را نباید استفاده کنید.
- مسلماً ایمن ترین راه برای جلوگیری از حمله سایبری به وای فای عمومی استفاده از شبکه خصوصی مجازی یا وی پی ان (VPN) است. وی پی ان ها یک شبکه امن ایجاد می کنند، جایی که تمام داده های ارسال شده از طریق اتصال به وای فای رمزگذاری می شوند.