پهباد یا هواپیمای بدون سرنشین یکی از ساخته های بسیار مهم در حوزه ی فناوری است. وظایفی که برعهده ی این پرنده ی کوچک قرار دارد، از پیش پا افتاده ترین تا فوق خطرناکترین کارها را شامل می شود. در واقع این وسیله نقلیه مثل ربات هایی که در مواقع مختلف به کمک انسان ها می آیند، به انسان ها کمک می کند. برای رسیدن به پاسخ سؤال «پهباد چیست؟»، مروری مختصر برای معرفی این نوع فناوری در این مقاله خواهیم داشت.
کاربردهای پهباد به قدری گسترده می باشد که تلاش مهندسان بالا بردن هر روزه ی توانایی های این ماشین پرنده است. در واقع با بالا بردن و گسترش قابلیت های آن در بسیاری از زمینه ها می توان آن را مورد استفاده قرار داد. این فناوری در ابتدای امر برای صنایع نظامی و هوافضا وارد زندگی انسان ها شد. پس از آن به دلیل افزایش سطح ایمنی و کارایی فوقالعاده ای که در این هواپیمای بدون سرنشین وجود داشت، برای انجام کارهای متنوعی مورد استفاده قرار گرفت. همین ویژگی ها سبب شد تا مهندسان ایرانی نیز با تکیه بر توان علمی خود در این زمینه فعالیت های با ارزشی را انجام بدهند.
کنترل پهباد به چه صورت است؟
کنترل پهباد به صورت های مختلف انجام می شود. گاهی از طریق یک دستگاه کنترل توسط یک خلبان از راه دور هدایت می شود. گاهی توسط حسگرها و ردیاب ها، بدون نیاز به خلبان از راه دور، به صورت پیشرفته و خودمختار مسیر خود را محاسبه کرده، وظیفه ی خود را انجام می دهد. با همین روش ها می توانند مسافت ها و ارتفاع هایی متفاوت را طی کنند.
برد پهبادها تا چه اندازه است؟
هر پهباد با توجه به کاربرد خود دارای بردهای متفاوتی است.
- پهپادهای دور برد: برد این نوع هواپیماهای بدون سرنشین حدود ۳۰ مایل است.
- پهپادهای کوتاه برد: تا ۹۰ مایل مسافت را طی می کنند. در درجه اول برای جاسوسی و جمعآوری اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرند.
- پهپادهای میان برد: برد ۴۰۰ مایلی دارند و می توانند برای جمعآوری اطلاعات، مطالعات علمی و تحقیقات هواشناسی مورد استفاده قرار گیرند.
- پهپادهای استقامتی: طولانی ترین برد را دارا هستند. آن ها توانایی فراتر رفتن از برد ۴۰۰ مایل و تا ۳۰۰۰ فوت در هوا را نیز دارند.
کاربردهای پهباد چیست؟
به دلیل ویژگی های ممتاز انواع پهباد نظیر کنترل از راه دور و پرواز در فواصل و ارتفاعات مختلف، گزینه های مناسبی برای سختترین کارهای دنیا به شمار می آیند. در واقع توانایی انجام کارها از آسان ترین تا سختترین آن ها را دارا هستند. برخی از کاربردهای این هواپیماهای بدون خلبان عبارت هستند از:
- جستجوی بازماندگان پس از یک طوفان
- کمک به نیروهای نظامی و اطلاعاتی کشور برای مبارزه با تروریسم
- انجام تحقیقات علمی در پرخطرترین و سخت ترین مناطق آب و هوایی کره زمین
- سرگرمی برای علاقه مندان به این فناوری
- ابزاری حیاتی برای عکاسان
- عکسبرداری با اهداف مختلف نظامی، اطلاعاتی
- استفاده در کشاورزی نظیر سمپاشی محصولات مختلف