در روزهای ابتدایی همه گیری بیماری کرونا، یکی از مهم ترین نگرانی ها این بود که کووید ۱۹ بتواند مدت ها روی سطوح و اشیا زنده بماند. این تصور وجود داشت که بیماری توسط اجسام بی جان گسترش پیدا کند. این ایده ی انتقال از ناقل های غیره زنده باعث شد بسیاری از مواد غذایی را ضد عفونی کنید، مرسوله های پستی خود را قبل از باز کردن به مدت چند روز در قرنطینه قرار دهید و بیش از حد در مورد لمس هر سطح فیزیکی نگران باشید. اما در واقعیت چه چیزی شما را در برابر کووید ۱۹ محافظت نمی کند؟ دلیل این ترس زیاد چیست؟
این ترس تا حدی ناشی از مطالعات اولیه بود. این مطالعات نشان می داد ویروس می تواند تا ۷۲ ساعت در برخی از سطوح زنده بماند. اما این واقعیت که این نوع مطالعات به جای آزمایش در دنیای واقعی، در شرایط آزمایشگاهی انجام شده است، در تمام بحث ها گم می شد. در حقیقت جایی که نور خورشید، نوسانات دما و هوای نامساعد توانایی ویروس را برای زنده ماندن در خارج از بدن انسان به شدت محدود می کند، در نظر گرفته نشده بود.
در واقع بر خلاف باکتری ها، ویروس ها نمی توانند از خود نسخه برداری کنند، مگر اینکه سلول های موجود زنده دیگری را آلوده کنند. بنابراین هر ویروس کووید ۱۹ که با یک عطسه بر روی یک سطح پخش شود، در نهایت تخریب شده، از بین می رود.
کووید ۱۹ نیازی به ضدعفونی سطوح ندارد؟
در اوایل بیماری کووید ۱۹ کارهای خطرناکی برای ضدعفونی کردن انجام می شد. مثلاً روی عابران پیاده با ماشین های مخصوص محلول ضدعفونی کننده پاشیده می شد. یکی دیگر از کارهای خطرناک شستن میوه ها با سفید کننده ها و محلول های ضد عفونی کننده قوی بود. حالا با پیشرفت تحقیقات آیا باز هم به ضدعفونی کردن سطوح و شستن دست ها نیاز است؟
ضدعفونی کردن سطوح و شستن دست ها لازم است؟
شستن دست ها یک عمل مهم در کنترل عفونت است، خصوصاً در بیمارستان ها و مکان هایی که موارد دیگری غیر از کووید ۱۹ نیز در آن جا وجود دارند. تمیز و ضدعفونی کردن سطوحی که بسیار لمس می شوند نیز لازم است. دستگیره های در ورودی مکان های مختلف، دستگیره های کمد و کشوها، کلیدهای روشنایی و میزهای پیشخوان ازجمله این موارد هستند که باید ضدعفونی شوند. این که آیا آن ها منابع قابل توجهی از کووید ۱۹ را دارا هستند، جای بحث دارد. اما کاملاً واضح است که آن ها می توانند با ویروس های دیگر شما را بیمار کنند.
کسانی که یک بیمار کرونایی در منزل دارند نیز باید بیش تر احتیاط کنند. این افراد باید تمام سطوح به ویژه سرویس بهداشتی را بعد از این که توسط بیمار استفاده می شود، ضدعفونی کنند. البته اگر بتوانند محیطی جدا برای او در نظر بگیرند، احتیاط های لازم فرق می کند. در این صورت تنها باید مراقب تماس های خود باشند و برای شستن ظروف غذا و لباس های فرد بیمار احتیاط های لازم را انجام بدهند.
کووید ۱۹ نیاز به توجه دارد
با وجود تمام آنچه که گفته شد، تا زمانی که افراد اقدامات ایمنی اساسی را رعایت کنند، حتماً در برابر بیماری کرونا ایمن خواهند ماند. این اقدامات عبارت هستند از:
- زدن ماسک به شکل صحیح
- استفاده از دستکش: دستکش دست کردن به معنی ضدعفونی شدن دست ها نیست. بنابراین نباید چشم، گوش و دهان را با آن لمس کرد و یا از شستن دست ها غافل شد.
- شستن دست ها به صورت درست
- فاصله گذاری اجتماعی: نداشتن دورهمی هایی هرچند کوچک را شامل می شود.
- استفاده از تمام موارد بالا در مکان هایی که دارای تهویه مناسب هستند: این مورد برای محیط های کاری ضروری است.
- در خانه ماندن و فقط در صورت لزوم بیرون رفتن: مفیدترین استراتژی در مقابل کووید ۱۹ همین روش است.