خیلی وقت پیش، زمانی که ظاهر گوشیهای هوشمند کاملاً با امروز فرق داشت، جایگاهی برای کارت حافظه (SD Card) روی گوشیها وجود داشت تا بتوان حافظه را افزایش داد. این ویژگی مدتهاست که از بین رفته، اما هنوز هم خیلی راحت میتوان از حافظههای خارجی فیزیکی با آیفون یا گوشیهای اندرویدی استفاده کرد.
آیفون هیچوقت جایگاه کارت حافظه microSD نداشته، اما این قابلیت سالها یکی از امکانات ثابت گوشیهای اندرویدی بود. یکی از آخرین پرچمدارهای اندروید که اسلات کارت حافظه داشت، سری Samsung Galaxy S20 در سال ۲۰۲۰ بود. البته این ویژگی هنوز به طور کامل از گوشیهای اندرویدی حذف نشده، اما در کل، دیگر کمتر گوشی جدیدی از آن پشتیبانی میکند.
با این حال، به لطف گسترش استفاده از درگاه USB-C، حالا استفاده از حافظههای خارجی قابلحمل با گوشیها بسیار راحت شده است. البته طبیعی است که مثل کارت microSD، فلش مموری را همیشه به گوشی وصل نگه نمیدارید، اما این حافظههای خارجی بهقدری جمعوجور و کاربردی هستند که به راحتی میتوانید همیشه همراهتان داشته باشید.
افول دوران اسلات کارت حافظه (SD Card Slot)
بیایید کمی برگردیم عقب و ببینیم چرا اسلات کارت حافظه از مُد افتاد. این موضوع مثل حذف جک هدفون زیاد سر زبانها نیست، اما شباهتهایی با هم دارند.
اول و مهمتر از همه، بحث تولید و طراحی مطرح بود. شرکتهای سازنده مدعی بودند حذف اسلات کارت حافظه باعث میشود طراحی گوشی سادهتر شود، فضای داخلی بیشتری در اختیار باشد و مقاومت گوشی در برابر آب بهتر شود. اما واقعیت این است که احتمالاً هدف اصلی کاهش هزینههای تولید بوده.
چون گوشیهایی با استاندارد ضدآب IP68 وجود داشتند که همچنان اسلات کارت حافظه داشتند، اما خب برای شرکتها خیلی راحتتر و ارزانتر بود که این بخش را کلاً حذف کنند.
دلیل دیگر مربوط میشود به نحوه استفاده مردم از گوشیها. شرکتهای سازنده ادعا میکردند که کاربران خیلی کم از کارتهای microSD استفاده میکنند، مخصوصاً از وقتی که فضای ذخیرهسازی ابری (Cloud Storage) رایجتر شده است.
البته همین حرف را درباره هدفونهای سیمی هم زدند، اما شاید در مورد حافظههای خارجی بیشتر درست باشد؛ چون واقعیت این است که بیشتر افراد نیاز دائمی به حافظه جانبی ندارند.
اوجگیری حافظههای USB-C
قابلیت استفاده از فلش USB با گوشی چیز جدیدی نیست. حتی زمانی که گوشیها پورت micro USB داشتند، اگر تبدیل مناسب را پیدا میکردید، میتوانستید این کار را انجام دهید. اما USB-C این روند را خیلی سادهتر کرده و دیگر نیازی به تبدیلهای دستوپاگیر نیست.
از طرفی، قیمت حافظههای قابلحمل در ۱۰ سال گذشته به طرز عجیبی کاهش پیدا کرده. الان میتوانید یک بسته سهتایی فلش USB-A با ظرفیت ۳۲ گیگابایت را با قیمتی کمتر از ۲۰ دلار تهیه کنید. با توجه به اینکه دستگاههای مجهز به USB-C همهگیر شدهاند، فلشهای USB-C هم زیاد شدهاند و قیمتشان پایین آمده است.
علاوه بر قیمت، همان نکتهای که بالاتر گفتیم یکی دیگر از دلایل خوب بودن فلشهای USB-C است: احتمالاً همیشه به ۳۲ گیگ یا بیشتر حافظه اضافه روی گوشیتان نیاز ندارید. اگر واقعاً نیاز داشتید، احتمالاً موقع خرید گوشی، مدل با حافظه داخلی بیشتر را انتخاب میکردید. اما با حدود ۱۰ دلار میتوانید یک فلش ۳۲ گیگی بخرید، روی جاکلیدی یا داخل کیف روزانهتان بگذارید و هر وقت لازم شد، استفادهاش کنید.
استفاده از فلش USB با گوشی؛ چه کاری میتوان انجام داد؟
همه این توضیحات خوب است، اما شاید هنوز با خودتان فکر کنید چطور و چرا باید از فلش مموری روی گوشی استفاده کنم؟ بالاخره، برخلاف کارت حافظه، فلش قرار نیست همیشه به گوشی وصل باشد و این روی نحوه استفاده از آن تأثیر میگذارد.
پشتیبانگیری از اطلاعات (Data Backup)
به فلش مموری برای گوشی مثل هارد اکسترنال برای کامپیوتر فکر کنید. میتوانید از عکسها، ویدیوها، فایلهای دانلود شده و هر چیزی که دوست دارید جای امنی نگه دارید، روی فلش بکآپ بگیرید.
انتقال فایل (File Transfers)
وقتی فایلهایی روی فلش ذخیره کردید، انتقال آنها به دستگاه دیگر خیلی سادهتر میشود. انتقال فایل از طریق وایرلس گاهی کند و غیرقابل اعتماد است، و همیشه هم امکان اتصال کابل برای انتقال مستقیم وجود ندارد.
تماشای فیلم و موسیقی (Media Consumption)
در مورد انتقال فایل صحبت کردیم، اما این موضوع برعکس هم صادق است. میتوانید موسیقی یا فیلمهایی که در کامپیوتر دارید را به فلش انتقال دهید. حالا بدون اینکه حافظه گوشیتان پر شود، میتوانید هر جا و حتی آفلاین از آنها لذت ببرید.
کار حرفهای و تدوین (Professional Use and Editing)
اگر با گوشی عکاسی یا فیلمبرداری میکنید — چه به عنوان سرگرمی، چه شغل — فلش مموری کمک بزرگی است تا راحتتر و سریعتر فایلهای حجیم را از گوشی خارج کرده و به سیستم اصلی برای تدوین منتقل کنید.
پس، اگرچه اسلات کارت حافظه تقریباً دیگه جایی روی گوشیها نداره، اما فلشهای USB-C جایگزین خوبی براش هستن. هم قیمت مناسبی دارن، هم به راحتی قابل حمل هستن و میتونید ازشون برای بکآپ گرفتن از اطلاعات، انتقال فایلها و تماشای فیلم و موسیقی استفاده کنید.
اگه به یه مقدار حافظه اضافه برای گوشیت نیاز داری، فلش USB-C انتخاب خیلی خوبی میتونه باشه.